zwart jasje met rok eraan diydiva
persoonlijk

Me Made May makes

Me Made May bracht mij een nieuwe spijkerbroek, die hoognodig was. Ik zette ‘m in een paar dagen in elkaar. Ook ging ik verder met een project dat letterlijk al dik een jaar is blijven liggen: het Annick jasje. Ik knipte alvast een jasje van resten van de nieuwe gordijnen van mijn ouders… Kortom, ik ben druk geweest in mei!

Spijkerbroek

Mijn snelle spijkerbroek met flare pijpen heb ik al veel gedragen. Het nadeel bij een nieuwe jeans vind ik altijd dat ‘ie moet worden “ingelopen”. Als de broek uit de was komt, dan is het net een plank. Om dan zo’n harde broek aan te doen, is altijd een hobbeltje. Door het vele dragen en wassen wordt de broek hopelijk snel zachter.

zelf spijkerbroek maken diydiva

Hoe de kwaliteit is, moet ik nog even zien. Na één keer wassen vond ik de stof nog behoorlijk wat pluis en oneffenheden hebben. Het was toch stof van 8 Euro per meter.

Annicke & Marloes jasje

Ik weet niet precies wie van de twee “vleermuisjes” het maakte. Zij wonnen het naaiprogramma Door het oog van de naald, dat een aantal jaren geleden op tv was. Zeg maar: Heel Holland naait, dat idee.

Knipmode 2015 diydiva

Ze wonnen en mochten een aantal ontwerpen voor KnipMode maken. Ik was op slag verliefd op dit jasje. Met dit patroon deed ik ook mee aan de Knipster wedstrijd van KnipMode, een paar jaar geleden.

Ik ben nu het jasje weer aan het maken en wil ‘m dragen als zomerjas. Ik gebruik zwarte denim en laat de opvallende schouders weg. Zo komt het zwart leren band met gekleurd stiksel (decennialang in mijn bandjesvoorraad) beter uit. De “rok” voer ik met een stof met Duitse krantenprint (eveneens decennialang meegaand). Dus het is bij uitstek een sew your stash project.

Zie je trouwens dat mijn paspop wordt omringd door mijn Stoewer handnaaimachine (rechts) en links mijn nieuwste Singer trapnaaimachine? Ik ben ‘m aan het schoonmaken, vandaar dat de naaimachine op z’n kant ligt.

Ruim een jaar ben ik met het jasje bezig, want ik werk zorgvuldig. Alle delen zijn doorgeslagen en dan past alles toch beter. Maar het jasje heeft ook maanden in een tas gezeten, omdat ik niet zo goed wist wat ik ermee aanwilde: borduren met Markense klederdrachtmotieven, of toch stoer met het leren band? De voeringrok ga ik quilten, anders zal de binnenste stof gaan hangen. Het meeste werk is wel gedaan, komende maand moet het lukken om ‘m af te krijgen.

Gordijn jasje

Ik doe niet moeilijk over gordijnstof. Bij Ikea kun je de leukste stofjes halen, en ze gewoon dragen. Mijn moeder kocht laatst gordijnen, wit met grote, grove groene cactussen. Jawel, van wie zou ik mijn aparte smaak toch hebben 😉 Assertief is ze ook, want ze vroeg het naaiatelier of zij de resten van de stof mocht hebben die niet gebruikt werden.

Omdat het wel een smalle reststrook was, moest ik op een paar plaatsen een naadje maken. Maar op zich viel het mij best mee. Ik maak opnieuw het jasje van bij mijn matrozenjurk.

Never change a winning team. Ik draag het jasje enorm vaak en graag. Wit en groen zijn weliswaar niet helemaal mijn kleuren, maar volgens mij past dit wel goed bij mijn blauwe spijkerbroek. Ik ga het jasje niet voeren, maar wil weer aan de slag met Hong Kong finish. Zo krijg je nette naden aan de binnenkant. Ik wil sowieso netjes werken (“slow sewing”) en weer alle patroondelen doorslaan.

Edelsmid voor een dag

Maar eerst dat Annicke en Marloesjasje eens afmaken… Morgen zit ik in ieder geval niet achter mijn naaimachine. Op onze zusjesdag gaan we richting Amsterdam, voor de cursus “Edelsmid in een dag” van Sjoerd Maret. Uiteraard heb ik weer een mega ambitieus plan: ik wil een Zeeuwse dopring (duimring) gaan maken… Leuk, ik heb er zin in!

Eén reactie

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: