
Mijn crea wortels
Op de foto staat het zo mooi geborduurd in de inhoudsopgave “De grondleggers van mijn liefde voor handwerken”… In deze blogpost geef ik de credits aan degenen die bij mij die basis legden. Een beetje moeilijk om dit te schrijven, want een aantal van hen is er niet meer…
De basis
De basis is toch echt gelegd door mijn moeder, haar zus (mijn tante Tini) en hun moeder (mijn oma). Alle drie waren ze altijd bezig. Mijn moeder naaide alle kleding voor ons vroeger en breide regelmatig truien. Dat deed oma ook. Ik schreef eerder al een handleiding voor sokken breien, gebaseerd op hun kennis.
Met dit schrift is mijn ma ooit naast haar moeder gaan zitten, en toen heeft ze stap voor stap genoteerd hoe je sokken breit. Op mijn beurt ging ik met ma zitten om het te leren, waarna ik een tutorial blogpost schreef. Zo ben ik ook al een schakel geworden in de ketting…
Meer
Mijn door oma gebreide poppen Erik en Erika lagen mijn hele kindertijd bij mij in bed. De barbies op onderstaande foto kregen gebreide of gehaakte outfits. De rode flamencoset en de groene jurk met cape waren bedoeld om te verkopen op een fancy fair van de lagere school van mijn nichtje. Met z’n allen hebben ze weken zitten breien en haken om maar zoveel mogelijk barbie outfits te maken. Natuurlijk kregen wij er ook ééntje. Ik koester ze…
Het zijn toch mijn wortels. Ik herinner mij een creatieve wedstrijd van de Margriet of Libelle met pasen. Je moest een gipsen ei versieren. Enthousiast gingen ze aan de slag en maakten iets prachtigs ervan. Dat uiteindelijk een “design” ei met een touwtje erom won, hebben ze nooit begrepen.
Er is nog zo veel meer. Ik herinner mij dat ik oma vroeg mij stokjes te leren haken. Natuurlijk was er toen nog geen YouTube of internet om het te leren. Je vroeg het aan iemand. Ik had het geluk dat mijn oma het kon.
Kinderen van tegenwoordig hebben een oma die nooit breien of haken heeft geleerd…
Juffrouw
Maar ook juffrouw van der Perk krijgt hier een eervolle vermelding. Als echtgenote van mijn meester gaf zij handwerkles aan de meisjes, als de jongens van hem timmerles kregen. Ik hoop dat zij het mij vergeven heeft (en begrepen heeft…) dat ik aangaf dat wij ook graag wilden timmeren. Het had niets met haar lessen te maken. Die waren prima. Maar handwerken had ik immers thuis al geleerd en timmeren was nieuw voor mij…
Toen ik een maandje geleden zelf een kast timmerde, heb ik nog weleens aan de juf moeten denken…
Kerstmis
Ik erfde ook letterlijk creativiteit van oma, in de vorm van vele doosjes pailletten en spelden. Dus komende kerstmis ga ik weer eens zitten om een kerstbal van piepschuim te versieren en denk ik over vroeger…
Wie was voor jullie een “grondlegger van de liefde voor handwerken”? Ik gok dat dit ook je moeder of oma was…


Eén reactie
De Breimeisjes
Mooi! En ja, heel herkenbaar 🙂
Groetjes,
Akkelien