
Tips voor mondkapjes naaien
Vanaf 1 juni is een mondkapje verplicht in het Nederlandse openbaar vervoer. Inmiddels heb ik al veel mondmaskers genaaid, dus ervaring genoeg! Ik deel hier mijn tips en trucs met je.
Welk mondkapjes patroon?
Even zoeken op internet, en je ziet door de bomen het bos niet meer. Maar het is simpel: er zijn twee soorten patronen voor mondmaskers.
1. Het rechthoekige model met 3 plooien aan elke kant. De Belgische overheid keurde dit patroon goed, Bernina maakte een fototutorial. Je knipt hier precies de stof op de patroonlijnen uit.
2. Het model dat middenvoor een stiknaad heeft en je gezichtsvorm volgt. Ik gebruikte het Libelle patroon. Bij dit patroon moet je zelf een halve centimeter extra stof knippen buiten de lijnen.
Zelf gaat mijn voorkeur uit naar model 2. Dat sluit beter aan bij het gezicht. Het Libelle patroon voor het mondmasker is er voor mannen/dames en jeugd en kinderen. Een nadeel is dat je het filter op maat moet knippen vanwege de vorm. Model 1 is meer werk (die plooien…), maar goed bruikbaar bij mensen met wat meer omvang. Dit is er in one size fits all.
Welke stof voor mondkapje?
Het beste is om 100% katoen te gebruiken. Dat ademt goed en is te wassen op 60 graden. Zelf maak ik de binnenkant van wit katoen en de buitenkant met gekleurde stof, voor de herkenbaarheid.
In de krant zag ik zelfs een mondmasker van leer. De modeontwerpster die het had genaaid, beweerde dat het prettig droeg. Nou, daar geloof ik niets van.
Na het wassen strijk je het masker goed warm (dus nog een reden om voor stof te kiezen die dat goed aankan: katoen).
Mondmasker met lintjes of elastiek?
Het officiële patroon is met zelfgemaakte lintjes, of biasband (dat makkelijk te vouwen is). Zelf geef ik de voorkeur aan elastiek. Lingerie elastiek kan ook gewoon in de 60 graden was, net zoals fold over elastiek. Op de foto zie je dat laatste met vrolijk bloemetjesmotief.

Ik heb het nodige geëxperimenteerd, zoals je ziet: gewoon een elastiekje aan de hoeken, fold over elastiek aan de zijkant uitgerekt meegestikt. Hieronder zie je mijn favoriete manier: een tunnel maken en daar elastiek doorheen.

Werken met een tunnel aan de zijkant is de handigste manier. Indien nodig knip je daar wat extra stof aan, zodat je meer ruimte hebt om om te vouwen.
Op de foto zie je twee breedtes lingerie elastiek. Ik maak de tunnel terwijl het elastiek er al in zit, dus wel even voorzichtig stikken. Dan knoop je het, en als het elastiek goed strak zit, dan trek je de knoop in de tunnel.
Wat je nog meer ziet: de opening onderaan, waarin je de verwisselbare voering stopt. Daarnaast is het masker rondom gestikt met een zogenaamde topstitch. Na het wassen blijft het masker dan beter in vorm.
Voering voor mondmasker
Als filter gebruik ik een opgevouwen stuk keukenrol. In model 1 dat rechthoekig is, gaat dit heel makkelijk. Bij model 2 moet je de keukenrol een beetje bijknippen. Je kunt ook een stofzuigerzak gebruiken als filter.
Hoe draag je een mondmasker?
Zet ‘m op en af aan het elastiek, raak het gezichtsgedeelte liever niet aan. Je kunt een zelfgemaakt mondmasker 1x gebruiken, en dan moet je ‘m wassen (haal eerst de voering eruit). Dus als je naar kantoor gaat met het openbaar vervoer, dan heb je twee maskers nodig: eentje voor de ochtend en eentje voor de middag.

Een masker moet goed aansluiten op je gezicht. Zakt het af? Doe dan het elastiek strakker!
Als je dan zere oren krijgt, dan zijn daar ook handigheidjes voor. Met een draadje of lintje trek je de elastieken naar je achterhoofd en dan knoop je het draadje vast. Een paperclip gebruiken kan ook.
3D mondmaskers
Omdat ik liefst op meerdere paarden wed (nou ja, figuurlijk dan. Ik ben niet zo’n gokker) zocht ik ook naar opties om mijn 3D printer in te zetten. Via Thingiverse zijn enkele maskers te vinden. Met een gratis account kun je de files downloaden. Heb wel wat geduld, Thingiverse is langzaam.
Zelf een masker printen bleek lastig. Mijn printbed is vrij klein, ik gebruik ‘m immers vooral voor poppenhuismeubeltjes… Een volledig masker is te groot voor mijn 11 x 11 centimeter.

Het mondkapje van de foto is nog niet af. Er moet nog een filter en een filterhouder in. Op zich is het formaat wel aardig, maar aan de kleine kant. Aan vier uiteinden kun je elastiek bevestigen.
Let op: een kapje geprint van PLA (dat ik altijd gebruik) is niet veilig, zo las ik later.
Ook is het de vraag of je zo’n zweterig kapje de hele dag op kan houden. Volgens mij is een katoentje dan prettiger. Hoewel dat ook een akelig gevoel geeft, hoor.
Disclaimer
Bovenstaande mondkapjes kunnen niet de officiële gecertificeerde medische mondkapjes vervangen. Die blijven voor de zorg! De zelfgemaakte exemplaren bieden geen volledige bescherming, maar houden wel een deel van alle ellende tegen. Onder het motto: “Beter iets dan niets” proberen we hiermee nieuwe uitbraken van het coronavirus te voorkomen.

