gouden bodywarmer verborgen verleden richard groenendijk
persoonlijk

Kledingtips voor als je op tv komt

Als je op tv komt, moet je wel een beetje opletten wat je aandoet. Het mag niet gaan bibberen op beeld en je wilt er ook een beetje aardig bijzitten. Vanavond is het weer zover: als je Verborgen Verleden met cabaretier Richard Groenendijk kijkt, dan zie je mij voorbijkomen. Ook was ik eind vorig jaar te gast bij Max aan tafel. De DIY Diva deelt haar tv tips met jou!

5 minutes of fame

Even voor alle duidelijkheid: op kantoor wordt ik vaak naar voren geschoven om een tv optreden te doen. Het is echt niet zo dat ik sta te schreeuwen: “Ja, kies mij, kies mij”… Maar als het dan toch op mijn pad komt, dan vind ik het wel leuk om te doen. Inmiddels heb ik zo’n ervaring op mijn vakgebied, dat nog maar weinig vragen mij zullen verbazen. Ook ben ik op een leeftijd gekomen dat ik niet gelijk starstruck ben, of diep onder de indruk van het luchtige tv wereldje. Dat scheelt hoor. Ik denk dat ik als twintiger minstens een week maanden van tevoren stijf van de stress had gestaan voor zoiets. Lang leve het ouder worden…

Kledingtips voor op tv

Kies je kleding bewust, dat voorkomt gedoe. Een motiefje met kleine streepjes of bolletjes moet je vermijden, want die gaan dansen in beeld. Effen kleding is veilig, maar wel soms saai. Ik leukte ooit zo’n saaie blazer op met een grote nepbloem-corsage. Was ook niet handig, want die bloem was bewerkt met stijfsel en dat gaf een krakend geluid, vlakbij mijn microfoon.

Tijd voor Max diydiva

Vooraf word je “gezenderd”. Je krijgt een microfoontje met een snoer en accukastje daaraan. Yep, dat draadje loopt onder je kleding, dus daar moet de geluidsman/vrouw even bij kunnen. Zo merkte ik dat het niet handig was om een jurk aan te hebben. Want waaraan kan dan die accuclip vastgemaakt worden …??? Gelukkig had ik een winterjurk, en kon de clip aan de tailleband van de legging. Ook kleding met een zak of stevige broek/rokband is praktisch om deze reden. Laat je jumpsuit maar thuis!

Wel is het zo dat nu in coronatijd je de zender meestal krijgt aangereikt, en dat je ʻm zelf mag bevestigen.

O ja, zorg dat je van tevoren naar de wc bent geweest. Je wilt namelijk liever niet gaan met een microfoon om 😉

Bla bla bla

Het leuke van mijn optreden bij Tijd voor Max eind vorig jaar was dat ik een eigen(!) kleedkamer had, compleet met een schaaltje Kitkats en koekjes. Bovendien ging je vooraf in de visagie. Nou doe ik normaal geen enkele make up op. Niet als statement of zo, maar ik ben gewoon te lui (of te moe) om alles er ’s avonds weer af te halen. Dus diverse mensen zagen mij op tv en riepen gelijk vol verbazing: “Hee, Martine heeft make up op!” Het voelt trouwens wel heel luxe als iemand je professioneel opmaakt.

Ik koos voor mijn favoriete kleur blauw qua kleding. Dat voelt ook prettig en zekerder. Op mijn op zich saaie Pieke trui droeg ik een zelfgehaakte (en zelfontworpen) bolero van dik Zpagetti garen. De grote witte opstaande “mouwen” geven een beetje een klederdracht idee.

Het scheelt nogal of het live is of niet. Een live uitzending wordt meestal helemaal voorgekookt, ook al lijkt het zo spontaan allemaal. Dat is in je voordeel. De redactie spreekt vooraf exact de vragen door. Het enige dat je hoeft te doen is je (voorbereide!) antwoord oplepelen, en niet stilvallen. Een blackout wordt heel gênant bij een live uitzending. Daar is namelijk geen tijd voor…

Tijd voor Max diydiva

En hier zit ik, onder andere aan tafel met Kathleen (Ex-K3). In het echt trouwens een leuk mens. Ik was samen met een collega, Vera, onze pr-dame, naar Hilversum gegaan. Die wilde natuurlijk even achter de schermen op de foto met haar jeugd idool!

Opgenomen en gemonteerd

Deze blog is met een reden geschreven, want vanavond ben ik weer eens op tv! Ik mag aan cabaretier Richard Groenendijk een deel van zijn stamboom laten zien, bij ons op kantoor. Nou ja, in de archiefkelder dan. Zodoende heb ik dan lekker mijn gouden bodywarmer aan, want daar is het altijd koud om de archieven in goede conditie te houden.

gouden bodywarmer verborgen verleden richard groenendijk

Dit is enkele weken geleden opgenomen, en vervolgens gemonteerd. Dat heeft als grote voordeel dat je foutjes mag maken. Want alles wordt zo’n 4x gefilmd, het hele verhaal! Een keer met de camera van voren, een keer van opzij, een keer van achteren en dan nog wat shots waarin je alle archiefstukken van nabij laat zien.

Dat is gelijk het nadeel, want je moet dus 4x enthousiast doen of je alles voor het eerst laat zien. Ik hoor mijzelf dan zo praten… Maar alles is relatief. Toen ik dat tegen Richard zei, was zijn reactie: “Kun je nagaan hoe dat bij mij is, als ik een show 200 keer doe en iedere avond hetzelfde verhaal hou!”

Nagels

Bij een talkshow hoef je niet zo op te letten, al zijn nagels met afgebladderde nagellak ook vanuit de verte vaak niet mooi. Maar ik wist dat ik in beeld zaken in detail zou aanwijzen, door mee te lezen met mijn vinger erbij.

Dus heb ik die week van tevoren wel goed opgelet om niet aan velletjes naast mijn nagels te pulken, waardoor je kleine wondjes krijgt. Bovendien heb ik mijn nagels netjes geknipt en gelakt voordat ik in beeld kwam. Er verzorgd uitzien geeft je ook wat meer zelfvertrouwen tijdens de opname!

Vanavond

Het was leuk om Richard Groenendijk te ontmoeten. Manlief en ik hebben al eens een theatervoorstelling van hem op tv gezien en ook zijn talkshow Jopie Parlevliet gevolgd. Daarbij komen we allebei van de Zuid-Hollandse eilanden. Als je benieuwd bent naar de betekenis van het familiewapen op bovenstaande foto, en naar wat het Nederlands Adelsboekje op tafel doet, dan zou ik zeker vanavond kijken! Het wordt een mooie aflevering (en dat zeg ik niet alleen omdat ik mee mag doen), met bijzondere voorouders. Er zit namelijk iets heftigs in, dat nog nooit eerder in een aflevering van Verborgen Verleden is voorgekomen…!

Kijken jullie sowieso weleens naar Verborgen Verleden?

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.