lavendelhartje diydiva
Pfaff

Hartjes vol liefde en lavendel…

Opeens “zag” ik het: een verkeerd borduursel (want niet in het midden van de lap) werd opeens met een achterkantje eraan gestikt een geweldig lavendelhart! Mijn brein draaide nog even door (heb ik wel vaker last van…) met het volgende resultaat!

lavendelhartje diydiva

Formaat

Toen ik de keukendoek borduurde voor mijn schoonma experimenteerde ik met het vergroten van borduurpatronen. Bij de instructiedag van de Pfaff Creative 1.5 kreeg ik de tip om een borduursel maximaal 20% groter of kleiner te maken. Je moet immers ook rekening houden met de steken, die niet te dicht of te ver weg bij elkaar mogen staan.

Het hartje (patroon 76, oftewel Design Collection 327. Mother’s Day, design #18), dat ik ook gebruikte voor vierkante lavendelzakjes heb ik dus braaf 1/5 vergroot. Op het doekenrek zie je het grote hartje, aan de deur hangt een kleine lavendel variant.

keukendoekrek diydiva

Teksten

Ook met de lettertypes ben ik lekker aan de slag gegaan. Dankzij de Intro 6D borduursoftware die bij de Pfaff Creative zit, kun je alle kanten op met teksten! Je kunt zelfs je veelgebruikte lettertypes, bijvoorbeeld uit Word, toevoegen. Maar goed, ik heb in echt schoonschrift “Lavendel” gekozen.

Als aardigheidje heb ik voor iemand van bijbelkring ook een hartje geborduurd, met de tekst “God is liefde”. Die kan mooi bij haar hartjesverzameling!

Het streepjeshartje zonder tekst was voor de buurvrouw. Het stofje was van een shirtje van haar dochter, dat vervolgens is doorgegeven naar mijn meiden. Nu het niet meer past, vond ik dit een mooi aardigheidje om te maken.

Werkwijze

Het is heel simpel te maken:

 • Je borduurt het hartje, al dan niet met tekst.
 • Neem nog een lapje stof en leg dat met de mooie kant op de geborduurde kant.
 • Stik het onder de naaimachine. Zorg wel dat je wat ruimer dan het hartje stikt en dat je onderaan, aan de zijkant een stuk openlaat.
 • Keer het hartje, zodat de goede kanten aan de buitenkant zitten.
 • Torn nu bovenaan in het midden een paar steken open en schuif er een lintje door.
  Keer alles weer binnenstebuiten en stik bovenaan het lintje vast.
  (Geloof mij, ik heb andere manieren geprobeerd, zoals gelijk meestikken, maar dit is echt de snelste en makkelijkste manier…!)
 • Vul door de opening met lavendel.
 • Naai het gaatje met de hand dicht.
 • Klaar!

Aan wie zou jij graag zo’n lavendelhart gaan geven?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.