broche maken Koningsdag diydiva
oranje,  Pfaff

Hoedjesbroche maken voor Koningsdag

Misschien was´borduren voor dummies´een betere keuze van dit blogbericht geweest… Soms vervloek ik mijn eigen ambitie. Ik wil altijd tot het uiterste gaan met iets uitproberen. Dat is een familietrekje. Wij beginnen niet met iets makkelijks, nee, wij gaan gelijk voor het hoogst haalbare. Zo ging het ook met dit hoedje van geborduurde kant…

broche maken Koningsdag diydiva

Ondertussen heb ik al heel veel moois gemaakt op mijn borduurmachine. Maar dit was om precies te zijn het tweede werkstuk waar ik aan begon met de Pfaff Creative 1.5.

Idee

Het idee van een hoedjesbroche maken is niet zelf verzonnen. Nee, ik zag een voorbeeld bij de instructiedag van de Pfaff Creative 1.5. Het leek mij leuk om ook zo’n hoedje te maken, maar dan ééntje in knaloranje, dat met een roodwitblauw lintje gelijk een goede versiering is voor Koningsdag!

Praktijk

Zelf gebruikte ik knaloranje garen van Gütermann, dat in een Sulky starterskit zat. Daarmee borduur je het kanten motief 37, dat op de Pfaff USB-stick staat.

minihoedje kant diydiva

Ik ging een tijd geleden aan de slag ermee, afgelopen zomer, op één van de heetste dagen van het jaar. Dat lijkt een detail, maar het zou mij niets verbazen als temperatuur invloed zou hebben op het garen. Ik had een geweldig, beetje metallic-achtige oranje garen uitgezocht. Her en der las ik al dat metallic een eigen willetje heeft en snel kan breken. Met deze twee moeilijkheidsfactoren ging ik aan de slag met Utra Solvy, dat het meest op een velletje plastic lijkt, als ondergrond. Als je klaar bent, kun je deze onderlaag namelijk laten oplossen in water en hou je alleen het geborduurde kant over. Factor 3 dus…

Onwetend zette ik de borduurmachine op de hoogste snelheid, ook fout, zo bleek achteraf toen na een paar 100 steekjes alles tot een gat in het plastic en een grote knoop in het oranje garen leidde. Zo, mijn eerste stuk Ultra Solvy in water oplosbaar vlies was verpest.

Mijn tweede poging ging beter, alleen had ik ontzettende last van draadbreuk. Om de haverklap kon ik de machine weer inrijgen (dat was al niet moeilijk, maar nu kan ik het echt blindelings;-) of moest ik de borduurring even parkeren om het spoeltje van de onderdraad te controleren of vullen (ook weer geleerd). Het lag echter aan mij… Toen ik de klos garen bovenop precies volgens de tekening plaatste en ook het ondergaren juist inlegde en de snelheid flink omlaag deed, ging het stukken beter!

Iets dat ik later leerde, is dat je na een draadbreuk even een aantal steken terug moet gaan. Gewoon op het min-teken drukken bij je stekenaantal. Want later bleek dat er dus ook veel verbindingen misten in mijn kantje, toen ik het watervlies wegspoelde. Die heb ik uiteindelijk handmatig nog toegevoegd met naald en draad…

Hoedje

hoedje kant diydiva

Als je kantje klaar is, dan is de truc om het watervlies niet helemaal weg te spoelen, want dan ben je alle stevigheid kwijt. Gebruik weinig water, waarna je het motief om een flessendop probeert te vormen. Als het soepel genoeg is, doe je er een elastiekje om. Dan is het tijd om toch wel een dag of twee te wachten tot alles gedroogd is.

Koningsdag

Nou is het maar één dag in het jaar Koningsdag. Dan is het oranje hoedje natuurlijk leuk, net als op dagen dat Oranje voetbalt/hockey speelt/sport. Maar natuurlijk kun je dit ontwerp ook in het wit maken en gebruiken in plaats van een bloemencorsage op een bruiloft!

broche maken koningsdag oranje diydiva

En verder…

… hoop ik natuurlijk op een mooie Koningsdag met droog weer. De voorspelling is niet super, maar misschien valt het mee. Mocht dit kantje te ingewikkeld zijn, dan kun je ook kiezen voor een snelle strik van vilt. Fijne Koningsdag!

oranje strikje maken diydiva

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.