quilt doorgepit diydiva
naai tutorial,  Pfaff,  quilt

Quilt tips voor beginners

Terwijl er een traantje uit je ooghoek druppelt, zet je de schaar in de babykleertjes. Vergeten is de tijd dat je soms huilend van ellende en eeuwige vermoeidheid met diezelfde kleertjes in je handen stond, klaar om het brullende mormel erin te wurmen. Nee, wat overblijft zijn de goede herinneringen, aan heerlijk ruikende Zwitsal hoofdjes en warme mollige lijfjes en uiteindelijk … een mooie deken!

quilt opgevouwen diydiva

Bewaren

Wees maar niet bang: de eerste babypakjes verknipte ik niet. Die bewaar ik goed voor mijn eigen kleinkinderen. Ooit. (Ooit?)

Nee, deze verzameling gedragen babyrompertjes en pakjes met mooie motiefjes is vanaf maatje 62-68. Natuurlijk niet vlekkeloos, maar daar knip ik omheen;-) Al 9 jaar heb ik het idee om er een patchwork deken van te maken. Destijds had ik een beginnetje gemaakt, maar pas na het lezen van enkele quiltboeken kreeg ik een idee in mijn hoofd van een patroon.

 

Patchwork of quilt?

Wat is het nou, een patchwork of een quilt? Of is dat hetzelfde? Nope. Patchwork is een verzameling kleine, aan elkaar gestikte lapjes. Wanneer deze samen met een dikke, warme tussenlaag en een onderlap tot een deken worden gevormd, dan heet dat een quilt. Ik ben zoals gebruikelijk eigenwijs en heb geen tussenlaag maar een fleece onderdeken.

quilt motieven Pfaff Creative 1.5 achterkant diydivaDe achterkant is ook aardig geworden! Ik heb bewust gekozen voor rose garen aan de achterkant voor de motieven, afgewisseld met groen voor de golfjes. Oudste dochter zit het liefst met deze kant boven onder het dekentje.

The making of …

Moelijkheidsgraad toegevoegd…

Natuurlijk ben ik weer volledig out-of-the-blue begonnen met dit project. En freestyle. Ik begon, legde vlakken naast elkaar en besloot dan pas of ik het leuk vond. Ik startte dus zonder plan vooraf.

Als je zelf ook een babyquilt wilt gaan maken, hou dan rekening met het volgende:

  • Uit kleine kleertjes kun je niet zoveel lapjes knippen. Zorg dus voor een ruime voorraad  kleding.
  • “Normale” quilts worden van 100% katoen gemaakt. Maar babykleertjes zijn meestal van jersey, dus rekbaar. Elastische stoffen zijn moeilijker te verwerken in een deken. Besef dus dat er meestal iets gaat trekken of een beetje scheef wordt.
  • Ik had totaal geen verstand van quilts. Pas later keek ik eens in de bieb bij de quiltboeken. Tip daaruit: let op je kleurgebruik, speel met lichte en donkere vlakken. Ook de verschillende historische patronen in de boeken zorgden voor mooie voorbeelden en inspiratie!
  • Ik werkte gewoon met een schaar om alle vierkantjes en driehoeken te knippen. Dat is eigenlijk de grootste fout die je kunt maken. Er zit nu namelijk wat “variatie” in de formaten. Als je gaat quilten, gun dan jezelf een rolmes en een doorzichtige meetlat om makkelijk (en snel!) vlakjes te kunnen maken.
  • Je kunt met de hand alles doorpitten (de lagen aan elkaar bevestigen), maar ik deed het op de makkelijke manier. Op mijn Pfaff Creative 1.5 zitten enkele geweldige quiltsteken, dus die heb ik gebruikt. Enige nadeel: je moet voor ieder vlak weer heel precies de patchwork lap met fleecedeken tussen het borduurraam proppen. In mijn geval zelfs 32 keer… Dus besloot ik voor de buitenrand te kiezen voor een variatie: gewoon met de naaimachine alles doorkruisen.quilt doorgepit diydiva

Het leven zelf

Zo’n deken is een beetje als het leven zelf: niet helemaal recht en soms met hobbels. Ook het borduren van de vier hoeken leek samen te vallen met ons gezin. De naam en geboortedatum van de oudste was zo geborduurd: snel, op de hoogste stand en soepel stond dat erop. Bij het borduren van de data van de jongste moest ik er constant bijblijven. De machine liep een paar keer vast, waarbij ik het fleece uit de naaldplaat moest trekken. Ik heb het tempo ook naar beneden geschroefd.

Omdat dit zo toepasselijk was, schrok ik een beetje terug voor het borduren van onze huwelijksdatum en plaats. Ik had liever niet dat dit ook vastliep… Dat soort symboliek daar hou ik niet van! Daarom heb ik maar “stik en trek” versteviging toegevoegd. Ook niet bepaald termen die bij een goed huwelijk horen, maar goed;-)

Tenslotte borduurde ik mijn naam en het jaartal. Dat hoort ook bij quilts. Ergens is er een vermelding van de maker en een datering. “Martine … me fecit”. Een grapje in het latijn: “Martine … heeft mij gemaakt”. Die latijnse term staat weleens op oude huizen en als historica vond ik het ook toepasselijk. Net als het garen: ik gebruikte (volledig over de top) gouddraad! Dit metallic garen heb ik op de laagste stand gezet, omdat ik de reputatie ervan in borduurmachines ken. Het verliep zonder probleem: geen enkele draadbreuk.

quilt rand diydivaDeze huisjessteek vond ik geweldig voor een randje!

Quilten: ja of nee?

Hmm, dat is een beetje een gewetensvraag. Dit was een heel groot project, waar veel tijd in is gaan zitten. Met het resultaat zijn wij allemaal blij. Erg blij zelfs! Soms is het “vechten” om deze woondeken! Dit is ‘m uiteindelijk geworden:

zelfgemaakte quilt diydivaIk vind quilten leuk om te doen, maar voorlopig niet nog eens. Misschien als deze deken echt lelijk, vies en op is. Die volgende quilt ga ik wel maken met katoen, want dat elastische is mij niet zo goed bevallen. Het wordt toch gauw scheef of gaat trekken. Dus dan koop ik nieuwe stof daarvoor, ook leuk, en ik neem in de winkel gelijk een rolmes en bijbehorend doorzichtig lineaal voor quilts mee!

Toch is het maken van zo’n babyquilt een aanrader: zit je nu nog tussen de kleine kinderen, bewaar hun leukste kleertjes dan voor later! Hebben jullie al weleens een quilt gemaakt?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.