poppenhuis Hanse opknappen diydiva
poppenhuis,  werk in uitvoering

Vakantie voorbij? Mama vrij!

De eerste schooldag zorg ik er altijd voor dat ik een vrije dag heb. Dan kan ik op mijn gemak de jongste naar school brengen en kennismaken met haar nieuwe meester en juf, zonder dat ik daarna hoef te racen naar mijn werk. Het grote voordeel: vervolgens heb ik dus een heerlijke dag om te doen wat ik wil (tot 15 uur), na die lange zomervakantie van de kinders…!

Vrije dag

Mijn vrije dag wordt een poppenhuisdag! Ik ga beginnen aan de renovatie van het poppenhuis dat ik jaren geleden buiten redde van het grofvuil. In de vorige eeuw heb ik het dak (lelijk) beplakt met dakpanpapier, een (slecht) papieren vloertje gelegd in de slaapkamer en de keuken en hal ge-nep-marmerd. De zwarte viltstift verdween al snel van het marmer, net als mijn renovatie motivatie.

poppenhuis Hanse opknappen diydivaIk hoefde niet lang te zoeken naar mijn model in de Facebook poppenhuis groep. Uniek is ‘ie zeker niet, gezien de aantallen. Dat komt omdat deze poppenhuizen niet echt duur waren. Maar tegelijk is dat ook weer leuk, want dan is er veel online over te vinden! Als het een zeldzaam huis was geweest, had ik geaarzeld om dat flink op z’n kop te zetten. Maar nu begin ik zonder twijfel aan de metamorfose naar een modern poppenhuis!

Hanse

Het is een poppenhuis van het Deense merk Hanse, van waarschijnlijk rond 1977. Ooit had ik er ook de garage verdieping bij, maar die is bij één van mijn verhuizingen afgevoerd. Ik vond het systeem van stapelen maar wankel. Bovendien was er dan geen trap naar het huis, waardoor ik het niet “echt” vond.

De schaal is 1:18. Er schijnen geen Hanse meubeltjes te zijn, dus worden ze meestal gevuld met Lundby meubels (www.lundby.com). Om het ingewikkeld te maken, waren die meubeltjes in de seventies schaal 1:18, maar beweerde Lundby dat het 1:16 was. Tegenwoordig zijn de Lundby meubels volgens de verpakking én in het echt 1:16, dus te groot voor mijn Hanse huis…

Nu wil ik mijn huis gaan vullen met zelfgemaakte (3d print) meubels, dus kan ik dat probleem ontlopen.

Poppenhuisverlichting

Het Hanse huis is met 1:18 best afwijkend dus, net als het voltage. Lundby gebruikt een 4,5 Volt trafo voor hun poppenhuizen. In die huizen zitten alle aansluitingen al ingebouwd. Dat heb ik ook bij Hanse… Ik gok dat dit hetzelfde voltage is. Voor kinderhuizen schijnt 3,5V gebruikelijk te zijn, lees ik weer op een andere site. Voor mijn kerstdorp heb ik 2x 4 volt stekkers, met aansluitingen voor 3 lampjes per stuk.

Aan de achterkant van mijn huis zaten sommige elektriciteitsdraden los. Ze waren vanonder het bedekkende papier vandaan gehaald, waarschijnlijk omdat de lichtjes niet brandden… Ik verwacht dus eigenlijk helemaal niets van de reeds bestaande stopcontactjes in huis. De elektriciteit ga ik zelf regelen, met een transformator en nieuwe lampjes en snoeren. Lekker neuzen op Aliexpress!

Een goede uitleg voor het aanleggen van elektriciteit in je poppenhuis vind je trouwens op www.allesklein.nl

Het begin

Ik ben begonnen om met een schuursponsje en een sopje van warm water en afwasmiddel al het papier binnenin te verwijderen. De vloeren zijn al bijna allemaal kaal, de behangetjes moesten nog.

poppenhuis Hanse opknappen diydivaDe volgende stap wordt schilderen.

Eén reactie

  • sigridkatkatkatoen

    Succes met de renovatie! Ik ben echt zo benieuwd naar wat je er van gaat maken! Interessant ook om die achtergrondinformatie te lezen…
    Ik hou van huisjes, misschien moet ik ook zo’n project beginnen! Alleen, het zal pure decoratie worden, want dochterlief is al te groot voor poppenhuisjes.
    PS: Denk dat je van je vrije dag genoten hebt 🙂 Zelf kijk ik met gemengde gevoelens uit naar de eerste schooldag, want ik mis mijn dochter dan altijd, na ze zo’n lange tijd thuis gehad te hebben. Hier in België begint het schooljaar pas op 1 september, nog even dus…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.