
Mijn Zeelandquilt is af!
Mijn eerste quilt was een herinneringsquilt, gemaakt van allerlei schattige babykleertjes. Nadat ik deze rekbare (…) deken afmaakte en op de bank legde, kwam er al snel een opvolger in mijn leven: voor mijn verjaardag kreeg ik een stapel lapjes van Zeeuws schortenbont! Geïnspireerd door onze favoriete vakantieprovincie ging ik aan de slag met dit heerlijk stevige katoen. Lees mee om mijn gemaakte fouten te voorkomen…!
Lapjes
Natuurlijk was ik niet van plan om zo snel weer een quilt te maken. Maar toen ik bijna kwijlend met de lapjes schortenbont in de museumwinkel in Middelburg in handen stond, liep het toch anders. Ma was zo lief om ze mij alvast als verjaardagskado te geven! Let wel, we spreken over het jaar 2016…
Fleece
Mijn eerste quilt maakte ik niet met een tussenvoering en achterstof, maar met fleece. Dat is mij goed bevallen. Dus toen ik met oudste dochter naar een open dag van een hogeschool in Amsterdam ging, liepen wij daarna nog even richting de Albert Cuypmarkt. Daar kocht ik een voordelige lap van 3,95 Euro per meter rode fleece. Dat is het lekkere van rondneuzen in een stoffenwinkel als je doet aan sewing-with-a-plan. Je kunt heel doelbewust kopen. Je wordt niet overweldigd van al het moois, waardoor je niet meer kunt kiezen.
De materialen had ik dus al in huis en nu alleen nog ontwerpen…
Ontwerp
Tsja, het ontwerp. Piece of cake, toch? Nou, dus niet! Voor de grap moet je mijn Instagram account maar eens bekijken, om te zien hoeveel foto’s met verschillende ontwerpen daar opstaan… Avonden heb ik zitten wikken en wegen. Ik had al snel diverse grote blokken geknipt of genaaid, die schuin gebruikt zouden worden. Maar hoe ik die nu tot een mooi geheel kon maken…onmogelijk!
Eigenlijk heb ik dat nog nooit gehad, dat ik er niet uitkwam met iets creatiefs. De kwaliteit van de stof (dik katoen) was geweldig, de rode en zwarte prints waren top en toch werkte het niet met elkaar…
Ik borduurde vier blokken met teksten die echt bij Zeeland passen: zon, zee, kust en wind.
De ommekeer kwam toen ik even een half uurtje moest doorbrengen in de stad totdat bij het winkeltje mijn drie inkt-catridges weer gevuld waren. Omdat ik bezig ben met ontspullen en ook geen fast fashion meer koop, was even doelloos shoppen geen optie. Nu heeft onze bibliotheek een geweldig leescafé. Dus dat werd even me-time met de nieuwste BurdaStyle en het Quilt tijdschrift, die daar ter inzage liggen!
Toen kwam de klap…
Ik zag het licht en snapte waarom mijn Zeelandquilt een hoofdpijnproject aan het worden was.
Al lezend in de Quilt zag ik het: de basis voor een quilt is meestal een drietal stofjes met drukke print, aangevuld met ongeveer evenveel effen stofjes in dezelfde kleuren.
Oeps. Waarom was mij dit niet eerder opgevallen, want ik lees dat blad al maanden…
Ik zag het licht en snapte waarom mijn Zeelandquilt een hoofdpijnproject aan het worden was: ik combineerde 4 drukke zwarte stoffen met 4 drukke rode stoffen. De basis was niet in evenwicht! Idealiter had ik dus ook effen rood en zwart moeten toevoegen.
Dit inzicht kwam toen ik alleen nog 4 rode hoeken moest naaien voordat ik klaar was met het in elkaar stikken van alle vierkanten… Much too late dus. Ik ben dus de quilt gewoon volgens het oude plan gaan afmaken. Uithalen was geen optie.
Doorpitten
Hier heb ik de onder- en bovenlaag aan elkaar gestikt. Bij een Zeeuwse quilt doe je dat uiteraard met golven!
Ik werk vaak heel inituitief (oftewel: ik denk vooraf meestal te weinig na). Zodoende moest ik de golven over de windmolens en driehoeken aan de uiteinden uithalen. Ik wilde daar juist het driehoekige motief gaan benadrukken met een stiksel. Aan de andere kant was wel handig dat alles verder al vastgestikt was. Zo werd het een kwestie van “invullen”.
Ik kocht een simpele zwarte katoen voor de rand, die ik borduurde met Zeeuwse plaatsnamen.
Het resultaat
Ik ben super blij met deze nieuwe deken. Aangezien er “gevochten” wordt om mijn babyquilt, die bij ons als woondeken op de bank ligt, is deze aanvulling heel handig. De Zeelandquilt is wel kleiner, of eigenlijk vooral smaller. De afmetingen zijn 165 cm bij 85 cm. Misschien dat ik de volgende keer een breedte van 100 cm uitprobeer.
De kosten zijn fors: mijn stapeltje lapjes kostte 30 Euro! Maar het schortenbont is het wel waard, het is een stevige katoen waarmee je lekker werkt. Bovendien kreeg ik de stof als kado…
Deze smallere quilt vouwt makkelijker op en neemt dan minder plek in, over de leuning als ‘ie niet gebruikt wordt.
De onderkant vind ik ook mooi geworden. Hier zie je nog duidelijker de lijnen (golven en molens).
Vervolg
Ik heb gelukkig nog flink wat resten Zeeuws katoen over. In de toekomst ga ik met effen rood en zwart (dat ik moet kopen, niet zo prettig in het kader van sew your stash) die resten opmaken. Ik zag op het Vilt en quilt blog van Elly ook een leuk idee voor bijbehorende kussenhoesjes!
De credits voor het idee en voor deze foto liggen volledig bij het Vilt en quilt blog van Elly. Ik heb hier de URL van de foto doorgelinkt, zodat ik dit leuke idee gelijk bij de hand heb voor later…


Eén reactie
De Breimeisjes
Ik vind ‘m prachtig! En dat kussenhoesje, heel erg leuk!
Je kunt natuurlijk die stof voor je verjaardag vragen, of telt dat niet? O misschien ruilen?
Groetjes,
Akkelien