Causse kleuren boek diydiva
review

Vrijgezel? Draag rode kleding!

Als je ongewenst single bent, dan is het tijd voor de kleur rood. Lak je nagels, stift je lippen en trek rode kleding aan, bijvoorbeeld voor je profielfoto op een datingsite. Zo trek je absoluut meer aandacht van mannen.

Je kunt niet alleen je geluksniveau, maar ook zelfs je seksleven verbeteren dankzij kleuren! Dat beweert Jean-Gabriel Causse, de auteur van De verbazingwekkende invloed van kleuren, hetgeen je via mijn blog kunt winnen. Hij raadt aan je grijze slaapkamermuren rood te verven en alles komt goed…

Als een echte diva beschermt de DIY Diva uiteraard de privacy van haar slaapkamer, maar haar inloopkast opent zij vandaag voor een kleurenanalyse. Welke tips leest zij bij Causse voor jouw kledingkeuze?

mijn kledingkast diydiva

Het dragen van rood om aandacht te trekken van de andere sexe geldt trouwens alleen voor vrouwen. Mannen moeten iets anders verzinnen, zo blijkt uit onderzoek. Grappig, vond ik. Zoals je ziet hangt mijn kast aardig vol met rood, haha, terwijl ik inmiddels al heeeeel lang gelukkig ben met mijnheer DIY…

Verantwoord

Het boek van de Franse kleurenkoning Causse over de invloed van kleuren is wetenschappelijk verantwoord en blijft vlot leesbaar, omdat het vol staat met anekdotes en voorbeelden. Soms zit het wel op het randje van popi-jopie, met teksten als ‘de volgers van mijnheer Goethe’. Causse kijkt verder dan de ‘mooiheid’ van kleuren. In zijn boek gaat hij in op het effect ervan op onze perceptie en op de keuzes die we maken, dus ook op modegebied. De auteur heeft trouwens ook een waanzinnige, uiteraard kleurrijke, website. Nieuwsgierig geworden? Lees verder hoe je het boek kunt winnen!

Causse is lid van het Franse Comité voor kleur (dat blijkt dus te bestaan…), dat de kleurentrends voor de komende jaren bepaalt. Hij geeft aan dat hun werkzaamheden tegenwoordig worden bemoeilijkt door internet. Invloedrijke bloggers (of Pinterest pinners) kunnen wereldwijd ervoor zorgen dat andere dan de gekozen kleuren modieus worden!

Onbewust

Kleuren activeren onze hersenen en beïnvloeden ons handelen, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Zo is de reactie van scheidsrechters onderzocht, terwijl zij wedstrijden floten van voetbalteams gehuld in allerlei kleuren. Scheidsrechters zijn toegevender tegen deelnemers in het rood (tenzij een van de teams echt veel beter is, maar bij gelijke geschiktheid is het wel zo). Voetballers in het zwart werden helemaal vaker bestraft dan die in andere kleuren.

logo miss etamLeuk om dit soort onbewuste feitjes te lezen! Causse gaat ook in op de invloed van winkelwanden op de klanten. Weg met de witte en grijze neutrale winkelwanden, leve de krachtige kleuren! Zo blijken geel en lila te zorgen voor een trouw terugkerend vrouwelijk publiek. Nou heeft dat lila toch de Miss Etam niet kunnen redden…

Ik ben het niet altijd eens met de schrijver. Hij beweert dat we altijd zoeken naar iets dat ontbreekt. Dus gedeprimeerde mensen kiezen onbewust voor kleuren die hun stemming verbeteren en dragen dus vaak kleding in heel felle kleuren. Ik dacht juist dat die juist voor onopvallend zwart gaan. Als ik zelf niet helemaal vrolijk ben, dan komt er juist iets heel neutraals, zoals spijkerbroek en sweater/tshirt uit mijn kledingkast en niet met mijn knalgroene Heidi-rok of gouden bodywarmer die opvalt… Wel geloof ik Causse als hij beweert dat het geen toeval was dat kledingmerken met heldere kleuren, zoals Benetton, groot succes hadden na de oliecrisis in 1973.

Invloed van kleuren

Leuk allemaal, maar wat kun je hier zelf mee, staande voor je kledingkast? Bij het kiezen van je outfit kun je uitgaan van het volgende qua invloed van kleur:

Blauw is een creatieve kleur. Bijna iedereen heeft deze kleur wel in zijn garderobe, samen met zwart en grijs. Blauw geeft zelfvertrouwen en een gevoel van vrijheid en creativiteit. Blauw maakt lichter, dus aan te raden voor forse mensen en af te raden voor wie zich mager voelt.

Zoals gezegd is rood is voor vrijgezellen. Het trekt de aandacht en wekt begeerte op. Maar ook als je indruk wilt maken als een natuurlijk leider, dan is een rode stropdas een goed idee.

Werk je in de commerciële sector, win dan het vertrouwen van je gesprekspartner door middel van een groen detail in je kleding.

Zwart combineert goed met rood als we lust willen opwekken. Het is ook een kleur om je in te verbergen. Vaak gedragen door kunstenaars en verlegen of forse mensen.

Een prettige kleur is bruin: het maakt de bleke huid donkerder en donkere huid lichter. Een ander groot voordeel is dat bruin zonder uitzondering bij álle kleuren past!

Grijs is de neutraalste kleur, met het minste effect. Een onopgemerkte kleur, die niets voor je doet…

Maar bedenk wel: uiteindelijk ben jijzelf de enige persoon die weet welke kleuren goed voor je zijn! Vertrouw op je instinct, zo zegt Jean-Gabriël Causse.

 

Winaktie

Het boek las vlot weg en ik heb er leuke dingen in ontdekt over kleuren. Dat ga ik zeker toepassen op de muren van mijn huis en in mijn kledingkast! Ik kan het boek echt aanraden als je meer wilt weten over kleuren.

Je kunt het boek hier bij Bol bestellen, maar mijn bloglezers maken maakten kans om een exemplaar te winnen! Op mijn blog van 1 juni 2015 liet ik weten wie De verbazingwekkende invloed van kleuren toegestuurd krijgt van Kosmos Uitgeverij.

De DIY Diva is vandaag gastvrouw van een blogtour. Lees hier meer over op het online platform Inspirerend leven.

 

diva dis

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.