Nieuwe cursus ikoon schilderen

Eigenlijk sta ik er een beetje verbaasd van. Ik fladder als een vlinder door crea land, cursusje hier, iets uitproberen daar. Vorig jaar schilderde ik mijn eerste ikoon en afgelopen vrijdag begon ik toch opnieuw aan die cursus. Waarom?

Cursus

Vorig jaar werd ik enthousiast door een introductiecursus van een uur. Ik schilderde een Maria met kind (of beter: het was een kleurplaat die ik vulde) en meldde mij aan voor een vijfdaagse cursus ikoon schilderen.

ikoon maria met kind

Het was zo’n cursus waarbij alles klopte. Een docente die zelf zulke prachtige voorbeeld ikonen had gemaakt. Dan de locatie: een kerkje uit 1620. Als historica ben ik daar heel gevoelig voor. En ja, een kerk is relatief fris (maar met een vestje prima te doen) en donker (als het buiten druilerig is, maar je kunt best zo’n extra ledlampje meenemen), maar zorgt wel voor een bijpassende sfeer. Tenslotte was de groep leuk. Ik kende hooguit een man of twee van de vijftien, maar de rest bleek ook leuk en bestond uit mede-creatievelingen. Dus eveneens gek op schilderkunst, maar ook quilten of aparte sieraden.

Het voelde als een warm bad. Omdat je 5 hele vrijdagen samen bent, van negen tot vier uur(!) en samen luncht en koffie drinkt, is het voor mij belangrijk dat je een klik hebt met de rest. Anders is het creatieve gedeelte leuk, maar zit je in de pauze met je ziel onder de arm.

Toen ik op de aanmeldingslijst vele bekende namen zag van de eerste cursus, was dat een bevestiging dat ik zeker opnieuw aan de slag zou gaan.

Ikoon

Vorige cursus koos ik voor een voorbeeld van de juf. Het werd de aartsengel Gabriel. De afgelopen maanden ging ik op zoek een ander ontwerp voor de tweede cursus. Ik ben nog altijd een grote fan van Moeder Maria met Kind ikonen.

ikoon af diydiva schilderen

Mijn plan voor deze keer was een eigen ontwerp te maken. Dat is niet echt de bedoeling bij een ikoon, je moet oude voorbeelden navolgen. Ik vond een mooie Christus Pantocrator, dat je kunt samenvatten als Jezus met een boek (Bijbel).

Mijn creativiteit is echter te eigenwijs daarvoor. Ik ben digitaal gaan knippen en plakken om een voorbeeld te hebben. Ik heb ervoor gekozen een Russisch klooster toe te voegen op de achtergrond. In mijn jeugd ben ik daar zelf geweest.

Rode Plein 1993 diydiva

Nee, het wordt niet het Kremlin, maar het klooster van de heilige Drie-eenheid en de heilige Sergej in het voormalige Zagorsk. Dit ligt in de omgeving van Moskou. Het is bekend om de blauwe daken met gouden sterren erop. Prachtig om te zien!

In plaats van een bijbel kies ik voor een Ipad, met daarop een bijbeltekst.

Toch liep het anders… Je leest het in de vervolg blogs over mijn cursus.

Love, de DIY Diva.

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)