ikoon schilderen diydiva
schilderen

Nieuwe cursus ikoon schilderen

Eigenlijk sta ik er een beetje verbaasd van. Ik fladder als een vlinder door crea land, cursusje hier, iets uitproberen daar. Vier jaar geleden schilderde ik mijn eerste ikoon en vorige week vrijdag startte ik voor een vierde ronde. Waarom?

Ikoon

Het begon allemaal met een introductiecursus van een uur. Ik schilderde een Maria met kind (of beter: het was een kleurplaat die ik vulde met zelfgemaakte verf) en meldde mij aan voor een vijfdaagse cursus ikoon schilderen.

Daarna volgde een cursus waarbij alles klopte. Een docente die zelf zulke prachtige voorbeeld ikonen had gemaakt. Dan de locatie: een kerkje uit 1620. Als historica ben ik daar heel gevoelig voor. En ja, een kerk is relatief fris (maar met een vestje prima te doen) en donker (als het buiten druilerig is, maar je kunt best zo’n extra ledlampje meenemen), maar zorgt wel voor een bijpassende sfeer. Tenslotte was de groep leuk. Ik kende hooguit een man of twee van de vijftien, maar de rest bleek ook leuk en bestond uit mede-creatievelingen. Dus eveneens gek op schilderkunst, maar ook quilten of aparte sieraden.

Het voelde als een warm bad. Omdat je 5 hele vrijdagen samen bent, van negen tot vier uur(!) en samen luncht en koffie drinkt, is het voor mij belangrijk dat je een klik hebt met de rest. Anders is het creatieve gedeelte leuk, maar zit je in de pauze met je ziel onder de arm.

ikoon af diydiva schilderen

De eerste cursus koos ik voor een voorbeeld van de juf. Het werd de aartsengel Gabriel, die je hierboven links ziet. Iedere cursus wordt besloten met een tentoonstelling in de kerk.

Tweede ikoon

Mijn plan voor deze keer was een eigen ontwerp te maken. Dat is niet echt de bedoeling bij een ikoon, je moet oude voorbeelden navolgen. Ik vond een mooie Christus Pantocrator, dat je kunt samenvatten als Jezus met een boek (Bijbel).

Mijn creativiteit is echter te eigenwijs daarvoor. Ik ben digitaal gaan knippen en plakken om een voorbeeld te hebben. Ik heb ervoor gekozen een Russisch klooster toe te voegen op de achtergrond. In mijn jeugd ben ik daar zelf geweest. Nee, het is niet het Kremlin, maar het klooster van de heilige Drie-eenheid en de heilige Sergej in het voormalige Zagorsk. Dit ligt in de omgeving van Moskou. Het is bekend om de blauwe daken met gouden sterren erop. Prachtig om te zien! In plaats van een Christus met de bijbel kies ik voor een Jezus met Ipad.

iconen schrijven dediydiva

Uiteindelijk maakte ik twee ikonen in één. Aan de voorkant een traditionele, dus met de bijbel. Aan de achterkant, die met (moderne) gesso was bewerkt, schilderde ik de moderne variant. Achteraf gezien was dat een flinke klus en had ik teveel hooi op mijn vork genomen. Ik herinner mij nog zondagen, waarbij ik als ik vroeg wakker was, al om 8.00 uur in pyama zat te schilderen op zolder. Dat was nodig om die twee op tijd voor de tentoonstelling af te krijgen.

Derde ikoon: kerstmis

Het derde jaar maakte ik een kerstikoon, met Jozef, Maria en Jezus in de stal, compleet met os, ezel, schaapjes en engelen. Best een intensief ikoon om te maken, met veel kleine gezichten. Maar ik hou wel van een uitdaging.

Opnieuw viel ik in de valkuil van teveel te willen. Deze ikoon was veel werk: veel (kleine) gezichten en lastige bergen en rotsen. Daarnaast had ik een paar miniatuur plankjes om een ikoon voor mijn poppenhuis te maken. Ik wilde uiteindelijk de beste van die vier uitkiezen. Met verf die ik heb voor mijn “echte” ikoon zet ik dan ook steeds wat streepjes op mijn miniatuurtje. Raar hè, dat ik altijd net een stapje meer wil zetten. Soms word ik weleens moe van mijn eigen plannen en eigenwijsheid…

ikoon schrijven diydiva

Uiteindelijk was het toch weer meer werk dan ik dacht, maar ik kreeg ‘m af. Met kerstmis heb ik de ikoon in de woonkamer gezet.

Nummer 4!

Het creatief bezig zijn, 6 vrijdagen lang (de cursus is inmiddels een dagje langer geworden), is zo’n feestje. Heerlijk nergens anders aan denken… Dus inmiddels ben ik druk bezig aan mijn vierde ikoon. Het is de heilige (van vroeger, toen de kerk nog katholiek en niet protestants was) Pancratius.

Ik hoop dat ik nu verstandiger ben geworden. Het is één figuur, dat is altijd minder werk. Op de achtergrond wil ik toch weer wat anders, namelijk ons kerkje erbij schilderen…

ikoon schilderen diydiva

Deze cursus merk ik hoeveel ervaring ik inmiddels heb. Dat is wel lekker. Ik hoef nauwelijks wat aan de juf te vragen. Ik werk ook wat sneller en dat is handig. Want ik zal één les missen omdat ik dan voor mijn werk op een beurs in Parijs sta.

Als er volgend jaar weer een cursus komt, dan doe ik zeker weer mee. Het enige nadeel is dat ik momenteel weinig op zolder zit om te naaien. Het is allemaal schilderen wat de klok slaat…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.