zelf schoenen maken diydivaon schoenen maken diydiva.
schoenen

Schoenen zijn af!

Als je stopt met fast fashion kopen en al je kleding maakt, dan is het logisch dat je verder kijkt dan je outfit. Zelf schoenen maken bleek ook een optie! In samenwerking met www.sneakerkit.eu deed ik een eerste poging. Maar ik wil altijd meer… Schoenmaker blijf bij je leest gaat voor mij niet op.

Schoenmaker blijf bij je leest…

sneakerkit schoenen zelf maken diydivaHet schoenen maken is mij ontzettend goed bevallen. Dankzij de Sneakerkit kreeg ik de tools en skills om zelf aan de slag te gaan. Ik wilde verder ermee. Een gewone Sneakerkit is geen uitdaging meer voor mij. Ik besloot online in China te zoeken naar bruikbare zolen, om nu schoenen te maken die bij mijn tas pasten!

Nicht Monique, die mijn geweldige handtas maakte, was zo lief om mij de resten van het gebruikte leer daarvan te geven. Dit keer wilde ik niet het schoenpatroon met de losse lip (of noem je dat nou een tong???) maken, maar koos ik voor het “uit één stuk” model. Die versie had ik gedownload op de website van Sneakerkit.

De schoenen vergen dus wel een groot stuk leer, terwijl ik met resten werkte. Op twee plaatsen heb ik toch een stikseltje extra moeten zetten, om het patroon te kunnen uitsnijden. De uit-één-stuk schoenen sluiten aan de achterkant, daar stik je een strookje op waarna de schoen zich vormt. Waar de veters zitten, diepte ik het nog een stukje uit. De lip/tong maakte ik langer, zodat ‘ie nog meer uitsteekt.

Het werden helemaal Mar10 schoenen. Wat denk je van een combi blauw “croco” leer met een restje luipaardbont? Dat koop je niet bij de Van Haren…

Manfield collectie 2018 winter luipaard diydiva… maar wel bij de Manfield! Mijn verbazing was groot, toen ik gisteren daar in de etalage keek. Schoenen (weliswaar in bescheidener zwart leer) met luipaardprint! Ik vind het altijd leuk om te zien dat ik de tijdgeest blijkbaar vóór ben.

zelf schoenen maken diydivaNu heb ik dus schoenen en tas van hetzelfde leer, een combinatie die Monique ook graag mag maken…

De feiten

Tijd: Sneakerkit adverteert met de leus dat je binnen een dag een paar schoenen kunt maken. Ze hebben gelijk. Zeker als je de slag te pakken hebt, moet dat absoluut lukken. Ik denk dat deze schoenen ongeveer binnen twee weken zijn gemaakt. Het werk heeft een tijdje stilgelegen, want ik heb moeten wachten op de zolen, die uit China kwamen.

Kosten: Zolen 15 Euro, via Aliexpress. De inlegzool was 1,75 Euro. Leer gratis dankzij Monique van http://www.hiptassen.nl waarvoor hartelijk dank! Het luipaardbont had ik nog over nadat ik twee kleine kinderjasjes maakte, way back in time… De satijnen veters van 80 cm lang komen ook helemaal uit China, en kostten 83 Eurocent… Dus voor ongeveer 17,50 Euro heb ik een paar handgemaakte leren schoenen!

Comfort: Ietwat krap bij de tenen, maar dat loopt hopelijk nog wat uit. Verder zijn het net pantoffeltjes! Zeker voor herhaling vatbaar dus.

Volgende paar

Ik probeer mij in te houden. Nu ik aan het minimaliseren ben, wil ik niet een enorme voorraad zelfgemaakte schoenen opbouwen. Maar voorlopig kan ik nog wel wat schoenen gebruiken in verschillende kleuren

Op de afgelopen stoffenmarkt kocht ik een geweldige coupon rood croco leer bij Het Leerkwartier uit Woerden voor 20 Euro. De krokodillen blijven mijn favoriet! Maar ook struisvogelprint wil ik ooit gaan gebruiken…

rood leer croco diydiva

Het rode leer is ongeveer 2 mm en flink dikker dan mijn blauwe croco. Misschien was het trouwens beter geweest om bij dit paar voeringleer te gebruiken. Aan de andere kant voelen ze als pantoffeltjes, zo zacht…

Voor mijn volgende paar heb ik nog een verbeterpuntje: de neus moet absoluut ruimer. Het patroon dat ik gebruik, gaat natuurlijk uit van een Sneakerkit, met een hoge zool die automatisch meer ruimte geeft aan je tenen. Deze China zolen zijn lager.

sneakerkit patroon zelf sneakers maken diydivaDaarnaast ben ik aan het experimenteren met de maat van de zool. Van mijn blauwe croco’s kocht ik 41, die ik aanvankelijk te groot vond. Maar nu ik een zwartgekleurde maat 40 binnen heb uit China, zie ik wel dat die te smal en te krap gaan worden. Dat is dus een experimentje dat je 15 Euro kost, want zo duur zijn die zolen.

Maar langzaam maar zeker kom ik bij de perfecte zelfgemaakte schoenen uit…!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.