sneakerkit schoenen maken diydiva
schoenen

Tutorial schoenen maken

Het eindresultaat had ik nog niet laten zien, maar hier zijn dan mijn eerste paar zelfgemaakte sneakers! Het is zo tof om ook mijn schoenen zelf te kunnen maken… Weer een stapje op weg naar het goede leven.

Schoenen maken

In samenwerking met www.sneakerkit.eu toon ik jullie mijn eigen schoenen! Met dit pakket, dat ik mocht uitproberen, was het goed te doen.

sneakerkit schoenen zelf maken diydivaIn de kit zit alles wat je nodig hebt, met uitzondering van het leer of de stof. Het leer op de foto is wel tegelijkertijd bij de Sneakerkit te bestellen. Dit light blue nubuck is 2 mm dik.

Patroon

Mijn belangrijkste probleem was altijd dat ik geen patroon had en geen kennis van patroontekenen, om schoenen te kunnen maken. Dankzij de Sneakerkit is dat opgelost. Ik legde de patroondelen van karton voor mijn maat (41) op het leer en trok ze om.

sneakers maken diydivaHet stanleymes op de foto ruilde ik al snel in voor mijn rolmes. Je kunt het beste wat steviger (en dus dikker) leer gebruiken. Voor ik in het “echte” leer durfde te snijden, wilde ik het patroon eerst uittesten. Ik dacht een oud leren jack te kunnen recyclen, maar toen ik daarmee aan de slag ging, bleek het leer echt heel dun.

Als je veganistisch bent, en geen leer wilt gebruiken, dan kan dat natuurlijk.sneakerkit schoenen maken diydiva

Ik wilde dat mijn schoenen ook mooi bij mijn handtas zouden passen. Daarbij zat een etuitje van hetzelfde leer bij voor het hengsel, dat ik nooit gebruikte. Ik zette de schaar in het etui en gebruikte een stukje blauw croco leer voor op de neuzen. En achterop is het lipje van hetzelfde leer. Het is de bedoeling dat ook met gaatjes en naald en draad te bevestigen, maar ik wilde het eveneens stikken met de naaimachine (en een speciaal rolvoetje en leernaald).

Een naaimachine is echter niet noodzakelijk voor de Sneakerkit. Je naait alles met de hand!

Werkwijze

Over hoe je de schoenen in elkaar zet, heb ik een video gemaakt.

Eigenlijk is het samen te vatten in: gaatjes prikken en vastzetten met naald en draad. Zo simpel kan het zijn! Let wel op dat je bij de neus eerst ruimte laat en pas later de draad aantrekt…

sneakerkit schoenen maken diydivaYep, uit ervaring wijzer geworden. Of je leest gelijk goed de handleiding, dat kan ook helpen 😉

Eindresultaat

Een paar aparte veters, besteld in China op de juiste lengte (120 cm per stuk) maken mijn sneakers compleet.

Ik ben blij met mijn eerste paar zelfgemaakte schoenen. Als ik dramatisch doe, dan zou ik zeggen: “Er is een wereld voor mij opengegaan”. Want nu kan ik alle soorten gaan maken en alle kleuren en stoffen gaan gebruiken, omdat ik een patroon heb en weet dat dit met naald en draad mogelijk is.

sneakerkit schoenen maken diydiva

Uiteraard zijn mijn eerste sneakers niet perfect. Ik heb een tikkie geklooid met links en rechts qua patroondelen, en moest dat later tweaken (lees: bijknippen). Misschien dat daardoor de hoekjes rechts (bij de genaaide rechthoek op de zool) een klein beetje irriteren aan de zijkant van mijn voet. Of het zijn weer eksterogen…

Mede daarom wil ik ook het uit-een-stuk patroon van de website van Sneakerkit gaan proberen, waarbij je dus geen stukken hebt die aan de zijkant op elkaar genaaid worden.

Leuk, ik heb al weer plannen genoeg voor een nieuw paar schoenen! Bedankt voor de inspiratie, Sneakerkit!!!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.