trakteren taart diydiva
school

Tractatie taart

Natuurlijk kun je ‘m voor een tientje kopen bij de Bart Smit of de Big Bazar: een snoeptaart. Easy. Maar zelf maken is gewoon leuker en goedkoper dan zo’n standaard taart! Het hoort bij de verjaardags-voorpret…

trakteren taart diydivaVorige week was onze jongste jarig. Ik schep altijd een kinderachtig genoegen in het maken van de meest uitbundige traktaties. Dat heb ik waarschijnlijk weer van mijn moeder. Zij maakte ook altijd geweldige mee-gevers, zoals de seventies klassieker de halve bol kool in aluminiumfolie met prikkers met kaas en worst. Ook de banaan omgetoverd in zeilboot was een van mijn favorieten.

Bij de volgende traktatie moet je even opletten: niet iedereen lust wijngum, dus een paar dropvarianten is handig. Ook niet alle wijngum schijnt halal te zijn. Verder zijn er misschien nog andere dieetwensen, maar voor die kinderen kun je een speciale prikker maken.

De taarten uit de winkel gebruiken geen satéprikkers, maar lollies om alles vast mee te maken. Dat wilde mijn jongste absoluut niet. Zelf vind ik het wel een leuk gezicht, al die bolletjes. Het geeft ook een wat lagere taart.

Benodigdheden

 • piepschuim, 1 plaat is genoeg. (Meestal zijn ze per 3 verpakt in de bouwmarkt. Maar de rest gebruik je lekker voor je kerstdorp😉
 • aluminiumfolie
 • lange satéprikkers, liefst met versiering bovenin.
 • snoep, wijngum met een gat erin is handiger prikken.
 • marshmallows
 • decoratie

tractatie taart 1Werkwijze

 • Teken 3 cirkels op het piepschuim met stift. Gebruik daarvoor een bord o.i.d. en trek dat om.
 • Snij de cirkels uit, gewoon met een scherp mes. Dit geeft veel losse troep, dus doe dat liefst buiten of zet de stofzuiger klaar…
 • Omwikkel de cirkels met aluminiumfolie.
 • Leg de 3 cirkels op elkaar. Doe in de bovenste een paar satéprikkers, die je helemaal naar beneden doorprikt. Wat uitsteekt knip je af met een schaar.
 • Versieren maar: denk aan lint of washitape aan de zijkanten, maak van satéprikkers rondom met wol of twinedraad een slinger, waaraan je vlaggetjes van washitape hangt.
 • Op de ochtend van de traktatie ga je pas het snoep toevoegen: zet bovenaan een apekop aan de platte kant, doe via het scherpe puntje een wijngum omhoog en sluit af met een marshmallow. Of doe het helemaal zoals jij wilt!

Je kunt de taart verpakken in doorzichtig plasticfolie voor de reis naar school. Dankzij het piepschuim is het een lichtgewicht traktatie, die je kind makkelijk kan hanteren.

Juffentraktatie: anders dan anders

De kindertraktatie was al apart: nu eens geen zakje chips… Maar ook voor de juffentraktatie hebben we dit keer de Celebrations of Mercidoos links laten liggen. We hebben paaseieren van draad gemaakt, die gevuld waren met paaseitjes!

paaseieren draad maken diydivaJa, dat is een ontiegelijke k-klus, maar de voldoening is groot. Deze traktatie moet je een week van tevoren beginnen, in verband met een ruime droogtijd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.