instax vakantiealbum diy diydiva
op pad,  persoonlijk,  scrapbook,  scrapbook vakantiealbum

Snel vakantie album met Instax!

Vroeger nam ik een fotoprintertje mee voor mijn vakantiealbum, maar met mijn nieuwe Instax camera ben ik weer helemaal modern bezig! Ik vind het leuk om een vakantiedagboek bij te houden. Nu kan ik daar gelijk foto’s bijplakken!

Instax

De afgelopen jaren ging ook een Canon Selphy mee in mijn koffer. Dit kleine fotoprintertje zorgde ervoor dat ik gelijk mijn vakantiekiekjes kon afdrukken en inplakken. Maar de techniek gaat verder… Mijn huis-tuin-en-keuken toestel heb ik vervangen door een gekregen oude I-phone, die prima foto’s maakt. Alleen kan ik mijn foon niet verbinden met mijn printertje. Ook via een omweg op de pc lukte printen niet meer, omdat we inmiddels een paar Windows-versies verder zijn!

instax vakantiealbum diy diydiva

Dankzij een Instax camera (mijn gele “banaantje”) heb ik geen printer meer nodig. Nu maak ik foto’s, die gelijk aan de bovenkant uit de camera rollen en meteen ingeplakt kunnen worden in een album.

Tasje

Ik kreeg de Instax voor mijn verjaardag. Eigenlijk was ik al jaren benieuwd naar deze camera. Ik had ‘m op diverse blogs voorbij zien komen. Het ontwerp is schattig, net als de kleurtjes. Het deed mij denken aan de Polaroid camera’s uit mijn jeugd, die hetzelfde klik-klaar systeem hadden.

Natuurlijk kun je voor net geen twee tientjes een bijbehorend hoesje kopen. Maar als je een DIY Diva bent en je nog tafelzeil van KitschKitchen hebt staan… dan maak je zo’n tasje zelf!

diy instax bag diydiva

Ik bekeek op Aliexpress de structuur van een hoesje en tekende dat na op papier. Dat knipte ik uit en paste ik op mijn fototoestel. Nadat dit naar tevredenheid was, knipte ik de patroondelen tweemaal uit, van tafelzeil en een katoentje. De grote ronding bij de lens is trouwens gewoon op elkaar gestikt, niet gekeerd of moeilijk gedaan!

Inmiddels vind ik het steeds makkelijker om gevoerde tassen te maken. Hier liet ik de binnenkant van de bodem open. Wel heb ik later nog een naadje aan de buitenkant opengetornd, om de grote beschermflap met klittebandsluiting toe te voegen. Achter de camera is precies nog ruimte voor een reserverolletje. Dat is ook wel nodig, want er zitten maar 10 foto’s op een rol…

Vakantie album

instax vakantiealbum diy diydiva

Fotograferen met een Instax betekent wel dat je een stap terug doet. Het inschatten van de lichtwerking (eigenlijk moet je een draaiknop zetten waar het sensorlichtje verschijnt) is lastig. Reken er maar op dat je zeker een rolletje nodig hebt om gewend te raken. Het schijnt dat je sowieso buiten mooiere foto’s krijgt dan binnen.

Bovendien zijn wij al heel erg gewend aan (en verwend met) digitale fotografie. Vooral dat je meerdere foto’s neemt, waaruit je later de beste selecteert. Dat wordt dus een dure grap met de Instax. Per foto kost het een Euro…

Blij

instax vakantiealbum diy diydiva

Ik ben blij met mijn Instax. Een fotoliefhebber ben ik altijd al geweest, vanaf dat ik als kind van een jaar of tien mijn eigen camera kreeg. (Jawel, ook met rolletjes. Weten jullie het nog: rolletjes van 12 of 24 afdrukken, meestal met een ISO instelling van 100…).

Mijn vakantieschrift is van de Hema. Ik vond die doorgestikte voorkant erg leuk. De tekst (“the masterplan”) heb ik bedekt met scrapppapier. Daarop printen is niet moeilijk. Eerst print je op een gewoon wit A-4tje. Op de plaats waar de tekst verschijnt plak je dan (ruim!) het dessinpapier, gewoon met een goede streep plakband aan bovenkant en onderkant. Dat gaat bij mij eigenlijk altijd goed…

Op vakantie probeerde ik iedere ochtend te schrijven. Zo blijf je bij, en hoef je niet na de vakantie ook nog eens het fotoboek te maken. In mijn vakantiealbum liet ik soms wel een blaadje leeg, om die later met een “gewoon” uitgeprinte foto van mijn I-Phone te vullen. Ik heb voor het eerst panoramafoto’s geprobeerd. Leuk! De Instaxfoto’s konden natuurlijk gelijk in het vakantieboek. Ik plakte ze met glitter washitape (Hema) in.

Het is een sport, een uitdaging om uit met mijn Instax mooie foto’s te krijgen. Op een blog zag ik een goede benadering: een Instax is voor hét moment. Een manier om een herinnering direct vast te leggen op een tastbaar plaatje…

Maken jullie nog vakantiealbums? Of dit dat hopeloos verouderd…?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.