Battenberg lace bracelet Celtic diydiva
kantklossen,  Pfaff,  sieraden

FSL staat voor Fun, S.. & Love of … ?

Nope, FSL staat voor free standing lace! Je weet, ik hou van kantklossen. Er lijken vele uren kloswerk in deze gothic style armband te zitten, maar niets is minder waar. Mijn borduurmachine was een uurtje bezig met dit “vrijstaande kant” motief, terwijl ik lekker een kopje thee dronk en mijn Bloglovin’ feed op mijn gemak doornam…

Battenberg lace bracelet Celtic diydiva

Patroon

Het patroon om deze armband te maken zag ik bij Advanced Embroideries.com. Ik kon ‘m niet laten lopen, ten eerste omdat ik het een beauty vind, die helemaal mijn smaak is, en ten tweede omdat ik nu de Pfaff Creative 1.5 borduurmachine nog heb om uit te proberen.

Dat is zo geweldig van een borduurmachine. Je kunt online overal ter wereld patronen kopen, die je alleen hoeft te betalen, downloaden en op de Pfaff USB-stick zetten. Binnen een kwartiertje heb je dus wat nieuws en kun je daarmee aan de slag. Het formaat van het patroon is praktisch nooit een probleem. Mijn Pfaffje gebruikt .VP3, maar via de bijgeleverde 6d Embroidery Intro software kun je ook andere formaten inlezen en omzetten.

Battenberg lace bracelet Celtic diydiva

Battenberg kant

Het is Battenberg kant, een soort waarvan mijn kantklosjuf (nu gepensioneerd en klossende sinds haar 16e…) nog nooit gehoord had. Maar toen ik mijn armband de les erna meenam, vond ze het heel erg op Russisch kant lijken. Ach, Battenberg lace is blijkbaar de Amerikaanse naam hiervoor, misschien minder “bedreigend” dan Russian lace…?

De sluiting heb ik gemaakt van een stuk (ondergoed) elastiek. Met de naaimachine heb ik dit stevig op de uiteindjes bevestigd.

Ik kocht destijds een flinke lap wateroplosbaar vlies, de basis voor dit soort armbanden (van Free Standing Lace) dus kon ik even voort. Ook dochterlief kreeg er een in blauw en rose. Verder is dit kantje leuk rond een (electrisch) waxinelichtje, als kaarsjeshouder. Dan naai je ‘m zonder elastiek gewoon vast.

Battenberg lace bracelet Celtic diydiva

Zelf koos ik voor zwart, met een rood accent, zodat ik ‘m kan combineren met een Keltische neklijn, die ik wel geklost heb. Daar zit dus echt een jaar handwerk in…

bobbin lace kantklossen Keltisch Moneymusk

Ik ga dit versiersel (dat volgens mij een Moneymusk genoemd werd op het patroon) op een shirt bevestigen, waarschijnlijk met klitteband. Dan kan dat shirt gewoon zonder het kloswerk in de was. Binnenkort toch maar weer eens een lapje voor een shirt kopen, maar niet in stashvember

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.