zelf zilveren ring maken diydiva
sieraden

Workshop edelsmid voor een dag

Edelsmid voor een dag, dat is de titel van de workshop die Sjoerd Maret in Amsterdam geeft. Voor onze jaarlijkse zussendag gingen wij op pad om dat uit te proberen…

Amsterdam

In een rustige wijk in Amsterdam zit een gedeeld atelier met vijf werkplekken. Vandaag waren we met z’n drieën, het minimum aantal voor de workshop. Ik had een heel ambitieus plan: een Zeeuwse dopring maken. Zus was verstandiger, en ging voor een eenvoudige vorm, namelijk een zwaluw hanger voor aan een ketting. Na een uitleg van Sjoerd gingen we aan de slag.

edelsmid was ring wax diydiva

De basis is een wasmodel (of wax). In mijn dopring kwamen zes ruiten en samen met de geschulpte rand was dat meer dan genoeg uitdaging voor de ochtend. Hoe fijner je model, hoe minder je straks moeizaam in het zilver hoeft te vijlen. Op de foto zie je twee ringen. De rechter is mijn eerste versie, die ik in mijn enthousiasme opeens te groot maakte van binnenuit. Oeps…

Delftse gietmethode

Als het wasmodel klaar is, dan druk je het in heel stevige klei. Daarna haal je de wax er weer uit, zodat alleen de afdruk achterblijft. Dat wordt volgegoten met zilver.

Dat gieten moet heel snel gebeuren, omdat anders het zilver al weer stolt. Het ging de eerste keer mis bij mijn ring, maar het tweede gietsel was perfect!

Linksboven zie je de zilveren ring in de kleimal. De streepjes zijn de noodzakelijke luchtkanalen. Rechtsboven wordt de ring ontdaan van klei. Onder zie je het giettuitje, plus de uitsteeksels van de luchtkanalen die worden losgeknipt. Daarna moet je de restjes netjes afvijlen.

Afwerking

Heeeeeel veel afvijlen. Je ziet, met zilver is dat geen lullig klusje: trui uit en spierballen kweken. Onder aan de werkbank zit trouwens een zwarte opvangzak, waardoor het zilverpoeder dat daarin valt weer opnieuw gebruikt kan worden. Dit vond ik echt de zwaarste klus.

Polijsten

Polijsten met de machine is dan weer leuk. Eerst matteerde ik mijn hele ring, waarna alleen de ruitjes vervolgens glanzend werden gemaakt.

Duimring

Maar het resultaat is super. Zo’n ring koop je in geen enkele winkel! In de tram naar huis maakte ik snel een foto om ‘m aan de rest van de familie te tonen. Ik draag ‘m altijd.

Je nagels zien er niet uit na zo’n dag… (Daarvoor trouwens ook al niet, hoor).

Zussendag

We hadden een tópdag. Alles was goed verzorgd, niet alleen de workshop, maar ook de drankjes (tussendoor en borrel na) en de lunch.

Zus maakte een mooie hanger, waar ze heel blij mee is. Het enige “nadeel”: we waren zo intensief bezig dat we elkaar nauwelijks gesproken hebben 😉 Maar dat hebben we bij een lekker ijsje weer goedgemaakt!

Voor alle duidelijkheid: wij betaalden zelf 145,- Euro per persoon voor deze workshop. #nospon zogezegd. Het was het absoluut waard. Eigenlijk hebben we allebei al nieuwe ideeën om te maken…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.