ajour sokken breien
sokken

Ajour sokken

Na een absurd drukke vakantieweek keerde de rust weer terug in huize DIY Diva. Maar er is genoeg leuks te vertellen. Via het Zeeuwse ´blij dat ik brei´ verrassingspakket maakte ik kennis met ajour breien. Ik besloot te variëren op dat patroon en het uit te proberen met ajour sokken. Was dat een succes?

Uitproberen

Ajour breien was nieuw voor mij, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk. Je maakt een motiefje met gaatjes erin, maar omdat de gaten komen door het samenbreien van steken, is het logisch om ook weer te meerderen. Anders hou je namelijk niets over 😉

ajourbreien diydiva

Ik begon met polswarmers in ajour motief. In het pakket zat ook een bol (sokken)wol om een vissersmuts te breien. Tsja, dat had ik precies vorig jaar al gedaan, met de noordelijke Moddergat muts.

Moddergat muts breien diydiva

Ik ben juist bezig met minimaliseren, dus ook in mijn kledingkast. Nu een Zeeuwse (ook blauwe) vissersmuts breien is leuk, maar geeft vervolgens in de winter weer keuzestress 😉 Want welke zet ik vandaag op?

Sokken breien

Sokken heb je nooit genoeg! Af en toe slijten ze door het gebruik en heb je weer nieuwe nodig. Dus zodoende werd het geen muts maar een nieuw paar sokken. De bol was 100 gram, dus perfect voor een paar. Wel jammer dat het scheerwol is. Zelf ben ik toch meer een merino meisje: veel zachtere wol.

Ik gebruikte een ajourpatroon met een rapport (=herhaling) van 9 steken en 6 naalden. Ik gebruikte drie naalden, met daarop 18-18-27 steken. Als je de hiel breit, dan halveer je. Maar met 63 steken is dat lastig… Dan rommel je wat en brei je nog een extra steek samen, waarmee je op 62 in totaal komt. Dat kun je delen naar 31 steken.

Voor de hiel en voet hield ik het patroon aan van mijn ultieme sok tutorial.

Slobber

Deze sokken zitten heerlijk. Ik ben blij met deze aanwinst, die ik in ongeveer een maandje breide. Doordat er geen boord aan zit, is het bovenaan een beetje los. Maar ik hou wel van slobberig en juist dat golvende randje bovenaan is mooi. Bovendien gaan mijn gebreide sokken gewoon mee in de was. Daar worden ze ook wat strakker van.

Laatste week

Inmiddels staat er (uiteraard…) weer een breiwerkje voor in de avond op de pennen. Ik brei opnieuw een ajoursok, maar nu van een van kleur verschietende bol merino grijs. Een andere verandering is dat ik nu wel een boord aan de bovenkant heb gebreid.

Volgende week laat ik onze hal met fotobehang zien. Tip van de sluier: het is prachtig geworden. Hieronder zie je de eerste baan al met ʻde juffrouw met een fietsʻ. Het was een sponsordeal waar ik heel makkelijk enthousiast over kan zijn, want de kwaliteit van het behang was top! Ik mag dan ook een kortingscode met jullie delen.

fotobehang diydiva kortingscode

Dit is mijn laatste vakantieweek. Het is een staycation geworden, die toch heel goed bevallen is. Eigenlijk hebben wij klussen gedaan die andere mensen al in coronatijd deden, zoals de zolder opruimen. Een opgeruimd huis geeft ook een opgeruimd hoofd!

De komende dagen ga ik nog een beetje stoeien met mijn blog. Ik wil wat meer eenheid erin brengen en niet-werkende plugins vervangen. Ik kocht een nieuwe optie (ʻElementorʻ), waarmee je zoveel mogelijkheden hebt voor je blogontwerp, dat het soms ook verlammend werkt.

Jullie zullen het nog wel zien allemaal! Fijne week!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.