baable socks diydiva
sokken

Schaapjessokken zijn af

Als het zo koud is, dan draag ik het liefst gebreide sokken. Sinds een jaartje kan ik ze zelf maken. Ik ben altijd al gek op schaapjes breien geweest: eerst de kerstbal, later een col en nu dus sokken.

 

Schaapjes

De basis is de Baable hat van Donna Smith. Die schaapjes inspireerden mij tot een kerstbal en een col.

Zoals je ziet lette ik bij de kerstbal niet op de overgang gras-lucht en hebben beide luchten nog geen sneeuw. Ik had geen flauw idee hoe ik dat moest inbreien…

Maar voor de sokken ging ik het proberen!

Sokken

Ik zorgde voor heerlijke zachte merino sokkenwol in blauw, groen, wit en zwart. Ik gebruikte het basispatroon van mijn moeder voor sokken, maar als je inbreit met twee (of meer) kleuren, moet je wel meer steken opzetten. Want anders wordt het te strak! Ik koos voor het opzetten met 80 steken, waarna de hielflap 40 steken wordt. De kleine hiel is volgens de standaardregel de helft, plus 2 steken. Zo kom je op 20 plus 2 is 22 steken.

Een echt patroon had ik niet. De sneeuwvlokken zijn een regel niet, een regel wel en dan om de 2 steken. De schaapjes maakte ik hetzelfde als bij de col en kerstbal, maar ik lette erop dat het uitkwam met 2 x 40 steken. De strepen op de zool verzond ik ter plekke: 2 wit, 2 groen herhalend, met een volledig groene kleine hiel.

baable socks diydivaHalverwege sok 1 heb ik mijzelf via YouTube aangeleerd om met 2 draden (Fair Isle) te breien. Ik werd het zat om steeds die om-en-om-draaiende bolletjes uit elkaar te halen. Dit is wel heel prettig om met twee handen te breien! Het voelt ook ergonomischer, minder kramp in mijn handen!

Bij het aantrekken van sok 1, bleek dat het boord vrij ruim is, maar bij het breedste deel van de hiel zit ‘ie een beetje strak op mijn wreef. Sok nummer 2 heb ik dus daar niet geminderd.

De feiten

De groene wol kocht ik in Duitsland, één grote bol voor circa 8 Euro. Daarbij komt nog een blauwe bol, plus witte merino, samen 8 Euro (want allebei maar 50 gram). Met het zwart “smokkelde” ik, dat is geen merino, maar wel uit mijn voorraad. Van alles heb ik nog wel een minibolletje over, om ooit op te breien in een soort Pipi-Langkous…

Best duur dus, sokken van 16 Euro. En dan heb ik mijn arbeidsloon maar niet meegeteld 😉 Ik brei langzaam, dus hier heb ik maanden over gedaan. Hou het maar op 4 à 5 maanden voor dit paar.

Conclusie: Het zijn wel supersokken. Ik heb ze al heeeeel vaaaaaaak aangehad! Dit is echt zo’n paar dat je als eerste uit je sokkenla kiest. Toppers dus. Volledig hun (duurzame) geld waard!

Eén reactie

  • De Breimeisjes

    Ze zijn werkelijk prachtig! Zo leuk ook, dat stippeltjesdeel en die streepjes, en de schaapjes zijn helemaal fantastisch! Onbetaalbaar! Sokken breien is inderdaad heel duur. Ik heb net sokken gebreid voor iemand, die had al voor 12 euro wol, en dat is gewoon goede sokkenwol. Ik vraag dan nog een tientje breiloon. Dan heb ik vast ook maar twee kwartjes per uur, dus dik onderbetaald 😉
    Groetjes,
    Akkelien

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.