sokken breien
sokken

Sokken breien tip

Gebreide sokken kun je prima een tweede leven geven, als er een gat in zit of als ze te klein zijn geworden. Het grote voordeel is dat je dan niet alles opnieuw hoeft te breien. De DIY Diva laat zien hoe je opnieuw ´de draad oppakt´ en jezelf zo veel werk kan besparen!

Zelf sokken breien

Ik maak mijn eigen kleding, om op die manier zo verantwoord mogelijk om te gaan met mens en milieu. Voor mij geen wegwerp sokken die na een paar maanden al kapot gaan! Ik brei ze zelf, en jij kunt dit ook met deze tutorial.

Natuurlijk slijten mijn sokken ook door het intensieve dragen. Dan is het heel simpel: knip het gedeelte met het gat eraf, zet de steken die loskomen weer op de pennen en brei dit stuk opnieuw! Er ging een wereld voor mij open toen ik die tip las!

Meestal gaat het mis bij de tenen, hielen of aan de onderkant van de sok. Maar nu had ik een prachtig paar in mijn sokkenla met een ander probleem…

zelfgebreide sokken

Het zijn restjes sokken, gemaakt van twee soorten Katia Bombay superwash en lichtblauwe merino wol. Je voelt al aan waar de sok gaat wringen, letterlijk! Merino krimpt als een gek in de wasmachine (ja, luister eens, ik heb geen tijd en geduld voor sokken handwasjes), en de superwash niet.

Ik kreeg het paar met geen mogelijkheid meer over mijn hiel. Ik had ze “plat” op de breimachine gemaakt en daarna dichtgenaaid. Ook het boord had ik prachtig op de machine gemaakt… Tijd voor de schaar.

Er zijn twee trucs: 1. Je doet de naald door de steken, terwijl er nog een restje boven vastzit. Als de hele naald “klaar” is, dan haal je alle overtollige fliebertjes weg.

Mijn naalden waren echter de dik hiervoor (of het breisel te vast), dus ik koos voor plan 2. Stuk voor stuk ga je alle lussen af. Je steekt in 1 lus, haalt dan voorzichtig de lichtblauwe merino die ook door die lus zit weg. Dan ga je pas naar de volgende steek en doet hetzelfde.

Uiteindelijk had ik alles weer op de pennen. Ik ga nu handmatig er een boord aanbreien, met een restje Katia wol. Dat moet lukken. Want deze breinaalden zijn dik, dus de steken worden groter dan op de breimachine. Ik zet ook altijd meer steken op, op de breimachine. Dus dat werkt ook goed mee, nu er een handmatig boord aan komt.

Dit is echt zoʻn lekker ʻs avonds op de bank klusje. Het geeft ook veel voldoening: als dit af is, kan ik het paar weer aan. Wel moet ik bekennen dat mijn sokkenla een tikje overbevolkt begint te raken. En dan is een ander rood/blauw (ajour) paar, waar ik aan de tweede sok bezig ben, ook een eind op streek.

Had ik al verteld dat ik sokkenwol had gekocht voor kerst kniekousen [schaterlach]. Die moet ik dan later maar bij de kerstspullen op zolder gaan bewaren, want dat past echt niet meer in mijn kledingkast.

Fijne week allemaal!

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: