Escher sok diydiva
sokken

Sokken drama

Het patroon ziet er geweldig uit. De techniek heb ik nu wel zoʻn beetje in de vingers, dus dat is ook het probleem niet. Maar wat is er dan wel mis aan deze sok?

Sokken boek

Ik ben begonnen met een paar vrolijke sokken uit het gelijknamige boek. Het was lastig kiezen. Begin ik aan een rood witte kerstsok (sokken breien is vooruitzien), worden het de ijsjes of avocadoʻs of toch het berglandschap? Uiteindelijk koos ik, ook vanwege de voorraad met wol, voor een geweldig Escher-achtig motief.

droomjurken vrolijke sokken breien

Problemen

Het is mijn eerste paar uit het boek, en ik was gewaarschuwd door Akkelyn van de Breimeisjes. Dus ik paste tussendoor regelmatig of ik de sok wel aankreeg. Ik zette 80 steken op en dat was voor mijn maat 41 goed. Maar bij de hiel was het te strak. Ik heb uitgehaald en een paar keer opnieuw geprobeerd. Je kunt namelijk niet straffeloos enkele steken extra maken, vanwege het patroon dat erin zit. Toch zit het nu niet helemaal lekker. Ik deed niet de hiel uit het boekje, maar de Hollandse, de enige die ik ken.

Toen ik daarnet teruglas bij Akkelyn zag ik iets belangrijks, waar ik vorige keer overheen las. Zij maakte in het boord 4 steken extra, want dat is nodig voor het patroon. Tuurlijk, daarom kwam ik niet uit! Het kan best dat het ook in het boek staat, maar daaruit heb ik alleen het telpatroon bekeken… Ik zit nu al bijna aan het einde van mijn boord van de tweede sok, dus ik heb nog die escape!

Oké, dat was probleem 1.

Probleem 2 is veel lastiger. Deze wol (nou ja, bamboe) kriebelt. Als ik de sok aan doe, dan bobbelt het aan mijn voet (voor mijn gevoel). Dat kriebelt. Ik weet nu al: dit maakt dat ik niet dit paar als eerste uit mijn sokkenla ga pakken, zoals bijvoorbeeld die bruin/groenen die je nog net op de foto ziet.

Zo jammer, al dat werk voor een niet-lekker paar.

Hopelijk wordt het beter na het wassen. Misschien “vervilt” bamboe ook een beetje, en komen de vezels dichter bij elkaar…?

Sok twee

Ik heb nooit zoʻn last van het tweede sok syndroom. Meestal ga ik gelijk door, na het afhechten van de teen zet ik dan gelijk weer een boord op. Het boord jaag ik er altijd doorheen. Dat gaat lekker snel.

Dus sok nummer twee komt er, ondanks alle bovenstaande bezwaren. Want een sok, daar kan ik helemaal niets mee. Deze dagen ga ik af en toe lekker in de tuin zitten met mijn breiwerkje. Ik ben weer als een DIY tornado door het huis aan het gaan. Het behang in de hal bij de deur heb ik er bijna afgekrabd. Om mijzelf te sparen, ga ik dan tussendoor een half uurtje zitten en breien, en dan krab ik weer verder. Zo is het goed vol te houden, en gaat het vlot.

Shoppen

Ik zit al te dubben over een volgend breiproject, als dit paar af is. Het wordt óf een witte spencer, compleet met een rode en blauwe streep bij het boord, óf een zwart zomervestje van zachte merino. Misschien maak ik ze deels op de breimachine, deels handmatig.

Als vrijwilliger (bij het lokale archief) heb ik van de gemeente als kerstattentie een riante bon gekregen, om te besteden bij onze winkeliers. Dat was ook deels ondersteuning voor die winkels in lockdowntijd. Op 12 juni krijg ik mijn eerste vaccinatie (Yes! Mijn bouwjaar was toch sneller dan gedacht aan de beurt). Een weekje daarna durf ik dan wel weer voorzichtig de stad in voor funshoppen bij de wolwinkel!

Online ben ik al druk bezig om uit te zoeken hoeveel wol ik nodig heb voor mijn project. Heerlijk! Ik zit nog te twijfelen of ik een spencer met kabel wil gaan maken. Er is maar één probleempje: ik heb nog nooit kabels gebreid… Misschien een mooi moment om het te gaan leren.

Hebben jullie ervaring met kabels breien? Is dat moeilijk, of lijkt het maar zo? Hoor het graag!

Eén reactie

  • De Breimeisjes

    O, zo jammer van die sokken! Ik heb net een paar klaar, is een eigen ontwerp en ik laat ze daarom nog niet zien. Met meerdere kleuren en ook deze keer ben ik 3x opnieuw begonnen. Ik heb al gezegd dat dit echt het laatste meerkleurige paar sokken is dat ik brei, haha. Maar ja, de motiefjes zij altijd zo leuk, hé.
    Kabels zijn helemaal niet moeilijk! Je breit de steken alleen in een andere volgorde. En dat heeft wél rek, dus is misschien nog wel eens leuk voor sokken!
    Groetjes van Akkelien (met ie i.p.v. y)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.