blauwrose sokken verloopgaren diydiva
sokken

Warme sokken

Ik ben echt blij met mijn breimachine uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Binnen 3 uur heb ik er een nieuw paar sokken bij. Nou ja, als alles goed gaat, en dat was dit keer niet zo…

Verloopgaren

Ik kreeg het garen voor mijn verjaardag. Een bolletje is genoeg voor een sok, dus daarom kreeg ik er twee 😉 Je ziet ze rechtsboven op de foto.

sokkenwol diydiva

Het zijn de Online Supersocke, van Klaus Koch. Gemaakt in Turkije uit 75% scheerwol en 25% polyamide. Het verloopt van paars naar rose en dan naar lichtblauw tot donkerblauw. Dat is grappig om te zien.

Breimachine

Ik heb een Passap breimachine, puur Zwitserse degelijkheid. Dankzij Marktplaats kwam hij bij mij terecht. Ik heb al heel wat sokken gebreid, in platte vorm, die ik daarna met een naad aan elkaar naai. Het kan binnen 3 uur: 1 uur per sok en tenslotte 1 uur om beide sokken dicht te maken. Nu liep het al snel mis…

Ergens bij de voet van de eerste sok heb ik niet opgelet, en blijkbaar de draad niet goed op de naalden gelegd. Dan roetsen dus alle steken van je machine af. Met een breinaald heb ik deze zo goed als het ging weer opgepikt. Dan kan je vervolgens steek voor steek alles weer op de machine zetten, maar ik had er geen zin in. Ik heb nog een paar naalden erbij gepakt, en heb het teengedeelte rondom gebreid, handmatig. Je ziet nog wel een streep op de linkersok, waar het misging.

Concentratie

Ik denk weleens dat het met concentratie te maken heeft: breiwerkjes die mislopen op de machine. Als ik onrustig ben, hoef ik niet erachter te gaan zitten, want dan mislukt het toch.

Maar misschien zit ik er helemaal naast. Het inhangen van de breikam met gewichten is ook wel een puntje. Mijn kam is vrij smal. Misschien heeft het daarmee te maken dat er weleens gaten vallen in mijn werk.

Automatic

Er is nog een oplossing: op mijn breimachine past ook de Automatic breislee. Dan wordt de draad automatisch via een bovenleiding gevoerd, en hoef je niet handmatig regel voor regel de draad op de naalden te leggen.

Ik ben al een tijdje bezig via Marktplaats, maar de Passap Automatics zijn dungezaaid in de Randstad. Opsturen is te groot en te zwaar. Tot nu toe vond ik ook nog niemand zo gek om wel de breislee te willen verkopen, maar de rest niet… Ach, ik heb geen haast.

Sok nummer twee (wel een beetje groot, maar dat komt misschien in de was wel goed) ging namelijk in één keer goed en rolde moeiteloos van mijn machine!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.