stoffenmarkt diydiva
naaien praktisch,  stof

Stoffenmarkt = inspiratie !

Gisteren ben ik naar een stoffenmarkt geweest, tegenwoordig dé plek om nieuwe voorraad in te slaan. Heerlijk is dat, lekker rondneuzen bij alle kraampjes. Op je gemak op zoek gaan naar een mooi lapje om zelf wat leuks van te naaien. Bovendien is het mensen kijken zo leuk, vooral als ze zelfgemaakte kleding dragen! Lees gezellig mee en doe inspiratie op…

stoffenmarkt diydiva

Waar koop je stof?

Tegenwoordig zijn er weinig stoffenwinkels over in Nederland. Toetenel is helaas gesloten. Schröder  Modestoffen vind je nog in Den Haag en Rotterdam. Traditionele dorpen hebben soms nog wel een stoffenwinkel, maar het is een feit: stof koop je meer en meer op de markt. Meestal staat er op de weekmarkt wel een of meer stoffenkramen.

In Amsterdam is er de Noordermarkt. Daar kun je op maandag van 8 tot 13 uur voordelig terecht bij kramen met stoffen, fournituren en leer.

In Utrecht is er iedere zaterdagochtend van 8 tot 13 uur een grote lapjesmarkt. Het is de grootste en oudste stoffenmarkt van het land, die al 400 jaar gehouden wordt! Je kunt terecht in de Breedstraat en de Begijnhof, op 10 minuten lopen van Centraal Station.

De Haagse markt aan de Herman Costerstraat heeft onder andere veel stoffenkramen (en veel exotische etenswaar). Je kunt erheen op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9 tot 17 uur.

Verder zijn er op bepaalde tijden ook in andere steden stoffenmarkten. Er zijn enkele grote organisatoren. Neem maar eens een kijkje op Stoffenbeurs (NL), Stoffenspektakel (NL en België) of Stoffencircus (NL, België en Duitsland).

Natuurlijk kun je ook stof online kopen. Alle fabrikanten hebben een eigen webwinkel.

Mensen kijken

Sowieso kijk ik graag mensen. Niet leuker dan op een terras zitten met wat lekkers te drinken en dan maar kijken wat er allemaal langskomt. Het grappige is dat je op stoffenmarkt verschillende groepen ziet lopen. Zo zijn er de gereformeerde dames, herkenbaar aan hun rokken en ietwat behouden stijl. Op zondag zie je ze met een hoedje (in de plastic tas) naar hun kerk lopen. Onze wegen kruisen altijd, eerst in het dorp waar ik opgroeide en nu als ik eens op zondag richting mijn eigen kerk ga. Omdat ik maar één zus heb, was ik altijd wat jaloers op die grote gezinnen die langsliepen. Dat leek mij zo gezellig… Je ziet hen met name op de zaterdagmarkt in Utrecht, omdat veel andere stoffenmarkten op zondag of andere christelijke feestdagen gehouden worden.

Een heel andere religieuze groep die nog zelf kleding naait, zijn de moslima’s. Eveneens heel herkenbaar aan hun uiterlijk, want meestal met hoofddoek. In tegenstelling tot de refo-meiden kiezen zij voor on-calvinistische doorzichtige stoffen, liefst met glans en glitters. Er staan dan ook meestal een aantal allochtone marktkoopmensen, met stoffen die precies in de smaak vallen van de doelgroep.

De derde sociologische groep zijn de opvallende Crea Bea’s. Hiertoe reken ik mijzelf;-) Meiden met opvallende kapsels en ietwat excentrieke zelfgemaakte kleding aan. Helaas is deze groep klein in aantal. Van mij mogen er best meer aparte types zijn, die geven de wereld immers kleur!

Naast deze groepen is er een restgroep, gevuld met incidentele (gordijnen- en moeder voor dochtertje-) naaisters, gay best friends die ook op zoek zijn naar een leuk lapje, onwillige mannen die meemoesten en de toevallige passanten.

Tassen

Inspiratie opdoen hoort bij zo’n markt. Toevallig trof ik nu vooral bezoeksters met geweldige tassen.

stoffenmarkt diydiva

Helaas is de foto niet zo duidelijk. Heel stom, maar ik durf nog niet met mijn spiegelreflex camera daar te lopen en dan duidelijk aanwezig te zijn als fotografe. Misschien als ik in de toekomst mijn visitekaartjes met mijn blogadres heb gemaakt. Want ik vind dat ik dan wel op iemand moet afstappen om eerst te vragen of ik een foto mag maken. Nu heb ik de foto’s gewoon gemaakt met mijn mobiel. Dat valt immers veel minder op…

Maar goed: je ziet een zelfgemaakte bloemetjes rugzak, waarschijnlijk van canvas. Met leuke biezen om de zakjes. Zelf wil ik wat meer tassen gaan maken, dus misschien dat daarom deze mij opvielen.

stoffenmarkt diydiva

Wat dacht je van deze geweldige kruising van een postzak met een huilend zigeunerkindjesportret? Heel leuk verzonnen, aparte combi. Ook een makkelijk model tas.

Genoeg was genoeg?

Als je mijn blog volgt, denk je misschien: wat deed jij op die stoffenmarkt? Had je niet in het begin van het jaar geschreven: genoeg is genoeg, ik maak mijn zolderkasten met lappen leeg en koop niets nieuws…?

Ja, helemaal gelijk. Maar toen mijn moeder mij vroeg wat ik voor mijn komende verjaardag wilde, hoorde ik mijzelf zeggen dat ik een lapje echt leer wilde kopen om een tulptas te maken. Dat is iets wat ik graag wilde, en aangezien ik totaal geen leer heb…

Helaas was er dit keer geen leerkraam op de markt. Meestal is er wel ééntje, of twee, met echte vellen leer. Maar ik kwam terug met 2,5 meter donkerblauw skai leer voor 5 Euro per meter. Daar kan ik lekker een aantal tassen van proberen te maken. Als het niet lukt, dan heb ik ook nog wat over om een pand opnieuw te knippen.

Tips?

Waar kopen jullie meestal je stof? Ik hou mij ook aanbevolen voor links om online stof te kunnen kopen…

 

 

2 reacties

  • Perwin

    De stoffenmarkt is een heerlijke shop plekje! Op de Noordermarkt in Amsterdam (maandagochtend van 08.00 tot 13.00) vind je hele leuke fournituren. En er is een kraam bij met grote en kleine lapjes leer in verschillende kleuren. Groetjes, Perwin

    • de DIY Diva

      Ja, tuurlijk! Hoe kon ik de Noordermarkt vergeten… Stom, want ik ga jaarlijks met oudste shoppen in Amsterdam en dan lopen we ook even over deze markt. Ik ga het artikel later nog aanpassen en zet het erbij! Dank voor de aanvulling.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.