
Naaiplan 2: bijbehorende Blossom tas
Gisteren maakte ik een geborduurde fluwelen cape en vandaag komt de bijpassende tas aan bod. Wat voor mij toch lastig blijft, is het uitkienen waar een borduursel precies op de stof komt. Normaal niet zo’n probleem, maar wanneer je niet zo ruim in je stof zit, dan wordt het moeilijker. Het moet namelijk in één keer goed…
Borduren
Ik schreef al eerder over de Pfaff: het midden zit niet in het midden van het borduurraam, maar ietsje daarvoor. Dat staat ook keurig aangegeven hoor, alleen heb ik er moeite mee. Voor mij is het niet logisch. En misschien zit mijn fout in de grootte van het borduurraam in de gebruikte software. Ik had daarin een ontwerp gemaakt, dat gewoon een vol borduurraam besloeg. Nauwelijks ruimte over, netjes gecentreerd. Op de stof bleek het midden toch weer anders…
Tip: borduur altijd op een ruim stuk stof!
Tip: neem altijd de stof ruimer waar mogelijk, borduur dan en teken dan pas het exacte patroon daarop en knip het uit.
Deze ontwerphack (alleen deel 1 van patroon 43 gebruiken), waardoor je uitsluitend een swirl krijgt, heb ik verkleind, gespiegeld en vervolgens gedubbeld. Flink verkleind, waardoor er best veel steekjes dicht bij elkaar geprikt zijn.
De flap aan de tas naaien was een lastige klus door de dikke lagen fluweel en voering. De binnenkant van de flap is freestyle gequilt. Dat vind ik ook erg leuk om te doen. Ik deed een poging om veren te maken, maar het werden door de breedte meer blaadjes…
Credits: Amy Butler’s Blossom bag via Sew mama sew.
Versteviging
Als versteviging gebruikte ik Vlieseline thermolam. Vraag me niet waarom ik in vredesnaam een hittebestendig volumevlies koos, dat geschikt is voor ovenwanten. Zie het maar als een mislukt experimentje. Het is te slap, in ieder geval voor dit fluweel. Je ziet dit het duidelijkst bij de D ringen van de hengstels, daar komen plooien.
Maar misschien ligt dit aan die ringen. Het oorspronkelijke ontwerp heeft die niet, maar stoffen bandjes. Op foto’s van de Blossom zie je een prachtig stevig exemplaar dat de ontwerpster maakte. Ik wil geen strijkvoering meer, want dat gaat bij mij altijd bobbelen, zo merkte ik met mijn Blossom proefversie in rose batik. Ik had keurig de gebruiksaanwijzing gevolgd. Nee, ik stik liever gelijk een voering mee met de panden. Ik gebruikte voor de test Blossom Vlieseline H640. Op zich is dat steviger dan het thermolam, al kan het ook komen omdat het katoen minder zwaar is.
Binnenin
Wat ook niet bevalt: de plooien aan de zijkant, waar de binnenvakken zijn vastgemaakt. Op de een of andere manier zit dat niet netjes naar binnen. Misschien heb ik de vakken te breed geknipt? Ik klungel altijd met buitenlandse patronen: zit er al naadwaarde in de afmetingen of niet…?
De tas is slappe hap, maar er kan toch veel in! Binnenin is een vak met een rits voor een echte grote mama portemonnee. Ik kan er prima mijn bijbel in kwijt. De tas gaat immers op kerstavond mee richting kerk, waar ik het kerstverhaal mag voorlezen. Maar als je zou willen kun je zelfs de dikke van Dale woordenboeken erin stoppen!
De feiten
- Patroon: gratis download Blossom.
- Stof: restje dat over was van mijn grote promotie cape. Gekocht bij Toetenel, een maand voordat ze opeens opheffingsuitverkoop hadden… Het blauwe satijn was ook een rest, waarmee ik al eerder twee tassen voerde. Kosten onbekend.
- Fournituren: donkerblauw fluweelband, d-ringen en rits uit eigen voorraad. Magneetsluiting van Ali Express.
- Kosten: praktisch niets, een gratis patroon, fluweel- en satijnresten, fournituren uit voorraad. Ik schat de hele tas op hooguit 5 Euro en dat is dan vooral door de kosten van de versteviging.
- Tijd: hmm, toch langer dan verwacht, omdat ik voor het eerst zo’n tas maakte. Ik denk een uurtje of 4, inclusief borduren.
Conclusie
Maak ik, met de opgedane kennis van nu, nog een Blossom? Nee! Dit is niet mijn tas, niet mijn model. Ik ga ‘m zeker gebruiken, maar zal er niet nog eentje maken. Het is geen liefde op het eerste gezicht (en gebruik!), zoals bij mijn rode Phoebe tas. Ik denk erover die in geborduurd skai leer opnieuw te maken…
Twee van de modellen van mijn kerstoutfit vallen een beetje tegen. Tsja, dat hoort ook bij naaien, uitproberen en/of uithuilen. Ben je benieuwd of de spijkerbroek wel een topper werd? Lees dan morgen verder!

