postzak tas diydiva patroon
tas

Bowlingbag van postzak

Je ziet ze best veel: koffers, fietstassen of rugzakken met postzakmotief. Ze zijn echter niet origineel gemaakt van een echte oude postzak. Mijn bowlingbag wel! Ik maakt ‘m een tijd terug en omdat het één van mijn eerste tassen was, bleek het tijd voor een renovatie!

Een echte postzak

De postzakrage begon natuurlijk met het geweldige pak van Jan Taminiau voor Maxima. Een terechte blikvanger voor dit boek over de Nederlandse mode!

Hollandse mode 100 stukken postzak diydivaIk had ‘m al een paar jaren: de zelfgemaakte postzaktas in bowlingmodel. Dankzij een lieve collega van de postkamer kreeg ik een echt postzak. De voering was van een oude canvas Spar tas, en hing al gauw los. Ook de rits ging kapot. Het was tijd voor een revisie!postzak tas diydiva patroon(Deze foto is dus ook al jaren oud. Gelukkig zie ik wel dat mijn foto-skills zijn vooruitgegaan in de loop van de tijd 😉 )

Revisie dan wel refashion

Ik maakte er gelijk een soort refashion van. Via mijn tweedehandsnetwerk had ik ooit een schattig bloesje gekregen, van een zwarte glimstof met lijstjes erop. Ik zou ‘m absoluut gedragen hebben, ware het niet dat het een S-je was…
De blouse kreeg een tweede leven als voering van mijn tas. Voor de stevigheid koos ik voor een bewaarde verpakking, waarschijnlijk van de Coolblue of Mediamarkt: van dat doorzichtige plastic.

Ik begon met het stikken van plastic met mijn gewone naaimachine. Maar al snel bleek dat dit niet goed daarvoor was. Omdat ik mijn goede naaimachine niet wilde verknallen heb ik verder gewerkt met mijn handnaaimachine. Die kan ik immers helemaal zelf uit elkaar halen en reviseren als dat moet, zonder naar een dure naaimachineboer voor reparatie te moeten. Het plastic stikken ging mwah…

postzaktas voering maken met plastic diydivaDat doe ik dus nooit meer, of ik moet een beter naaimachine voetje ervoor hebben. Het transporteerde nauwelijks, ik moest het onder de naaimachine door trekken… Nu heeft elk nadeel z’n voordeel: door het plastic is de tas wel enigszins waterdicht.

Ik maakte een keurige voering en naaide die handmatig vast in de hoeken. Vervolgens kwam er een nieuwe rits in, waaraan ik de voering vastmaakte. Deze rits is ook een hergebruikje: jarenlang diende hij om manliefs vest te sluiten. Ik vond ‘m zo leuk, dat ik ‘m eruit tornde, toen het vest zijn beste tijd gehad had.

Hoewel ik zeer blij ben met mijn handgemaakte leren tas van Hiptassen, gebruik ik deze toch ook vaak. Want dit is meer een “dagelijkse” of “vakantietas”. Je bent er iets makkelijker mee, en bij zo’n postvak is het niet erg als ‘ie een beetje vies wordt door het gebruik. hiptassen dokterstas diydivaOp mijn leren tas, op de foto hierboven, ben ik zuiniger. Die gebruik ik vooral voor “netjes”.

Fijn dat ik mijn postzaktas weer terug heb, na deze noodzakelijke revisie!

Zelf maken?

In de volgende video, uit het begin van mijn YouTube “carrière”, doe ik kort uit de doeken hoe je zelf zo’n tas kunt maken. Uiteraard heb je dan ook een echte postzak (of postzakstof van de markt) nodig…

Heb je al weleens een kijkje genomen op mijn YouTube kanaal? Het is wel iets meer op de wat jongere creatievelingen gericht, die graag knutselen, maar in de toekomst wil ik ook meer naai-dingetjes erop zetten. Iedere maand (op de 1ste) plaats ik een nieuw filmpje!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.