Kelly tas Hermes diy diydiva
tas

Fashion friday: designer tassen zelf maken

Ik hou van tassen en maak ze ook graag zelf. Daarom ben ik altijd benieuwd hoe tassen van anderen in elkaar gezet worden. Je bent nooit te oud om te leren, toch? Als DIY Diva heb je natuurlijk een voorliefde voor designertassen… Deze fashion friday laat ik je zien hoe een Diorama (van Dior natuurlijk) tas wordt gemaakt!

Kelly tas Hermes diy diydiva

Hermes

Het huis Hermes was eigenlijk trendsetter. Eerst zetten zij een mini patroon van hun Kelly bag online. De PDF kon je printen op dun karton en vervolgens in elkaar knutselen. Dat vond ik echt leuk om te doen. Je krijgt tegelijkertijd een inzicht hoe zo’n tas is ontworpen.

Een paar jaar later herhaalden zij hun succes. De papieren Kelly bag was door veel blogsters opgepikt. Dus werd het tijd voor een tweede mini: de Jige clutch. Deze was ook goed te maken. Eigenlijk zelfs makkelijker dan de Kelly bag… De grootste uitdaging aan de Jige clutch was de sluiting in H-vorm.

Hermes jige clutch tas karton diydiva

Designer DIY Diva tassen

Maar een echte DIY Diva wil natuurlijk zelf een echte designertas maken!;-) Dus vergrootte ik het patroon van de Kelly bag naar een normaal tasformaat. Ik had een geweldig tafelzeil met Parijs dessin gekocht, zwartwit met Eiffeltoren en (als enige in kleur) een gele 2 CV. Zo’n lelijke eend blijft toch een Diva guilty pleasure…

Het werd een mislukking. De sluiting was het grootste probleem, niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de zijkanten, waar het tafelzeil uitscheurde. Maar al doende leert men… Ik ga de Kelly bag zeker nog eens maken, maar nu van nepleer. (En misschien ooit wel eens van echt leer, maar dan moet eerst mijn nepleren tas geslaagd zijn.)

Ook de Jige clutch van nepleer op ware grootte staat nog op mijn verlanglijstje. Ik denk erover de H-sluiting niet te maken als de vouwversie van papier, maar van een paar lagen nepleer op elkaar gestikt (dus eigenlijk veel simpeler).

Dior

Vandaag staat Dior in de schijnwerpers, om precies te zijn de it-bag van dit seizoen: de Diorama-tas. Die mag je uit de winkel meenemen als je daarvoor 5.800 Euro wilt betalen. Bij dat soort bedragen reken ik altijd om in vakanties. Voor dat geld kunnen wij minstens 5 keer met het hele gezin weg. Dan denk ik dus aan een huisje in Nederland voor 2 weken (helaas hoogseizoen…) plus verblijf!

Geloof mij, als je zelf creatief bent, dan is de keuze tas of vakantie helemaal niet moeilijk;-)

Terug naar de Diorama, dat is gewoon een mooie tas. Bij Dior hebben ze (helaas) er niet voor gekozen om een miniatuurpatroon online te zetten. Maar zij hebben een ‘savoir faire’ video voor YouTube gemaakt. Op een vlotte manier zie je in grote lijnen hoe de Diorama wordt gemaakt. Als je het handwerk en vakwerk ziet in het filmpje, begrijp je ook de prijs van de tas.

Zelf vond ik twee zaken interessant: het maken van een belijning. Eerst worden op de patroondelen stroken geplakt, volgens strak geometrisch patroon. Daarover komt een lap leer, die bestikt wordt naast de stroken. Zo’n leer-naaimachine/stikvoetje had ik ook nog nooit gezien.

Bekijk zelf de Dior video over de Diorama-tas

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.