Phoebe tas bag diydiva
tas

Als sew your stash mislukt…en je opeens een rode tas erbij hebt!

Het plan was zo mooi: een volkomen mislukt jasje zou ik weer losknippen en samen met de restlap van die stof werd dit dan het “Vlisco” jasje model 19 uit de KnipMode van juli 2015… De uitvoering stokte echter en toen had ik opeens een rode Phoebe tas erbij!

mislukte refashion diydiva

Twijfeljasje

Dit jasje is omgeven met twijfels. Het patroon ervan bleek niet standaard te zijn, maar aangeknipte mouwen te hebben. Dat maakte het al lastiger om de onderdelen op de stof te passen. Daarbij kwam dat mijn rode lap een vrij “lastige” plooistof is, die niet makkelijk te verlengen is met een stikseltje. Want grote kans dat dan de plooien niet even groot zijn…

Kijk: hier zie je het jasje, voorop de KnipMode. Ziet er goed uit, toch?

Nog meer onzekerheid: dit patroon leek te passen, bij de stof, maar ik twijfel of het bij mijn lijf past… Het is niet getailleerd.

Ik bedacht dat het beter was om mijn “verlies” te nemen en de stof te gebruiken voor de Phoebe tas. Het gratis patroon kun je downloaden via craftsy.com. Leuk om uit te proberen, tassen heb je nooit genoeg en dit zou ruim uit de stof passen.

Phoebe tas

Het is een beetje tegen mijn natuur in. Ik werk graag eigenwijs en freestyle, maar om een tas in elkaar te zetten, moet je keurig de juiste volgorde aanhouden. Toch ging ik braaf aan de slag.

Tassen zitten nog buiten mijn comfortzone. Kleding maken kan ik zonder werkbeschrijving (over het algemeen dan), maar bij tassen is het stappenplan noodzakelijk. Een tijdje terug kocht ik 100 magnetische sluitingen via Aliexpress in China, dus ik kan flink gaan oefenen!

Phoebe tas bag diydivaHet gratis patroon voor de Phoebe tas vond ik op Craftsy.com. Het leek mij een handig model.  Phoebe heeft geen rits, maar sluit met een flap. Als voering gebruikte ik bijpassende roodwitte baboesjka stof. Ik had er ooit een jurkje van gemaakt, maar de kleinste heeft die hooguit 2x gedragen… De tas is verstevigd met volumevlies. Dat werkt prettig: weegt niets, maar de tas blijft mooi in vorm hierdoor.

Binnenin heb ik een zak gemaakt en geborduurd. Jawel, net als bij de Ada-tas met hetzelfde lettertype en nu mijn naam. Uit een congrestasje (die zijn allemaal van dat iets-steviger-dan-papieren-handdoeken-materiaal) knipte ik een zakje van doorzichtig materiaal voor aan de andere kant. Het is een fijne tas geworden. Het patroon heb ik bij mijn verzameling links naar gratis naaipatronen gezet! Nu ik weet hoe deze tas werkt, ga ik misschien nog een grotere versie maken…

Kleine restlapjes

In dit geval heb ik dus mijn rode restlap gebruikt in het kader van sew your stash. Maar het roept ook een vraag op: wanneer bewaar je kleine lappen stof of gooi je ze weg?

Jersey bewaar ik wel, handig voor andersgekleurde mouwtjes of banen en strepen, en tenslotte voor slips. Maar intussen heb ik ook een aardige verzameling katoentjes met een aparte print… Nee, eigenlijk kan ik daar niets meer mee. Zelfs geen leuke quilt maken, want dit combineert niet mooi met elkaar.

Gewoon deze ballast weggooien is dan het advies!

Om mijn plan (een bruikbaar rood jasje) gewoon uit te voeren, koop ik in de toekomst een nieuwe, grote lap rode sweatstof! Ook met dit leuke patroon uit de KnipMode van juli 2015 gaat het goedkomen! Toen ik nog eens rondneusde in mijn stoffenvoorraad vond ik deze Pipstudio stof! Wat denk je: deze lap is geknipt voor dit jasje…

En het benodigde sierband voor het jasje, dat ik al gekocht had? Dat is inmiddels verwerkt in een nieuw project, waarover ik binnenkort ga bloggen! Op de foto met de tas collage zie je al een hint…

Wat doen jullie met restlapjes? Wat bewaar je nog en wat gooi je weg? Kortom: waar ligt de grens?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.