
Tas voor Ada
Ik heb een toffe schoonmoeder. Na een periode van wederzijdse gewenning vonden we elkaar op creatief gebied. Zij borduurt en maakt kaarten. Toen ze mijn eerste tas van skaileer zag (en hoorde hoeveel leer ik daarvan over had) riep ze spontaan dat ze ook graag zo’n tas wilde. Ik ging aan de slag en voor haar verjaardag kreeg zij de enige echte Ada tas!
Niet hetzelfde
Het is niet helemaal dezelfde tas geworden als mijn eersteling. Bewust ook, ik hou namelijk van uitproberen. Nou ja, op creatief gebied dan… Ik gebruikte wel het patroondeel van mijn eerste, maar zette de tas in elkaar op de wijze die ik op YouTube en diverse tassenblogs had ontdekt. De tas werd smaller, maar kreeg wel een rits.
Borduren
Ik begon met het maken van de voering. Het zakje werd met een quiltmotief en naam geborduurd met de Pfaff Creative 1.5.
Het motief komt uit de Design Collection “338 Quilt Splendor”, design #21 en heeft nummer 19 van de meegeleverde Pfaff ontwerpen. Het lettertype Curlew gebruikte ik voor haar naam. Inmiddels heb ik al wat ervaring met borduren met metallicdraad, vandaar deze gouden letters. Om het motief heen zie je mijn eerste poging tot freestyle quilten, met van die vage golfjes. Het is allemaal nog heel voorzichtig gedaan, niet echt freehand, omdat ik bang was het mooie tulpmotief dan te raken.
Ik gebruikte als binnenvulling volume fleece (normal) en stikte dat door met behulp van een geleider. Met dit extra stukje ijzer aan je voet kun je rechte lijnen maken. Ik koos voor een golvend motiefje.
Hier zie je hoe de voering aan de rits werd gestikt, samen met de buitenkant. Dit was voor het eerst dat ik op deze wijze werkte. Meestal maak ik eerst de buitentas, dan de voering, waarna ik ze boven vaststik. Dan kun je eigenlijk al geen rits meer invoegen.
Die vorige tas maakte ik met een zijstuk en onderkant ertussen. Deze tas niet, waardoor die ondanks het gebruik van hetzelfde patroondeel flink smaller is.
Dit is de buitenkant, voor `modellage´ oftewel in elkaar zetting. Je maakt dus eerst alle patroondelen helemaal af, met zakken en hengsels. De zak is geborduurd met nummer 49. Ik liet daarvan de derde kleur, die allemaal balletjes maakt, weg. Het is uit de Design Collection “352 Regency Style”, design #15. Nadat de hele tas is voorbereid, zet je beide kanten (binnen en buiten) aan de rits, met één stiksel.
Vervolgens stik je buitentas aan de zijkanten vast, en de binnenkant ook. Binnen laat je een grote ruimte in de voering om te kunnen keren. Die naad stik je na kering vast, dat valt toch niet op, want dat zit binnenin.
Wat doe ik volgende keer anders?
Ik ga nog preciezer werken. Met name de flap van de buitenzak trekt en zit scheef. Bij skai leer is er geen weg terug. Uithalen en verbeteren is niet mogelijk vanwege de geprikte gaatjes in het leer. De hengsels vind ik ook niet mooi genoeg vastgestikt aan de tas. Volgende keer maak ik een sneetje en gaat alles aan de binnenkant. Het buitenvak krijgt dan ook een plooi, om er meer in te kunnen stoppen.
De binnenkant vind ik eigenlijk het mooiste 😉 Volgende keer verstevig ik meer, waardoor het binnenzakje ook een (krachtige) magneetsluiting krijgt. Ik gebruik dan ook tasvoetjes, 4 pinnetjes op elke hoek onderaan, staat “professioneler”…
De bevestiging van de rits aan de zijkanten wil ik anders doen, misschien met een “eindflapje” eraan genaaid. Of misschien verhoog ik de zijkanten en laat ik de rits daar los invallen.
Ik heb sinds kort een leer-naald voor mijn naaimachine. Die ga ik bij een volgend werkstuk gebruiken. Het borduren was met de Creative, de tas in elkaar zetten deed ik op mijn “oude” Pfaff, met een ritsvoetje voor de stroeve stof. Met een gewoon voetje transporteerde dit helemaal niet…
Mijn lap skai is al een aardig eind opgebruikt. Wel jammer is (dat ontdekte ik thuis pas) dat er lelijke strepen over lopen. Op de foto’s valt het niet op en in het gebruik gelukkig ook niet. Ik zie deze tassen dus als oefening voor het echte (leren) werk. Ze zullen maar een beperkte tijd meegaan, verwacht ik.
Zoek de 10 verschillen
Geintje…
Nou ja, bij 2 is de afwerking al beter. Ik heb meer met een plan vooraf gewerkt. De rits maakt de tas een stuk praktischer om mee te shoppen. Tas 1 een echte “stouw er maar in” tas, waarin meer mee kan. Ik gebruik ‘m nog steeds graag.
En Ada? Die was blij met haar tas!

