Tips en trucs: een rond mes

Ik heb zo geklooid bij het knippen van de lapjes voor mijn eerste quilt. Nu pak ik het slimmer aan! Trouwens, niet alleen voor stof, ook voor papier is een rond mes (of rolmes) erg handig! Kijk maar…

Demonstratie

Mijn eerste kennismaking met een rond snijmes was op het Crea Weekend in de Broodfabriek in Rijswijk. Jaren geleden demonstreerde een aardige verkoopmevrouw mij daar zo’n rolmes. Ik was net gestart met zelf kaarten maken en dit leek mij heel handig. In zo’n geval ben ik gewoon eerlijk: ik vertelde haar dat ik even daarvoor een pak van 10 gewone afbreekmesjes had gekocht. Maar wanneer die op waren, dan had ik zeker interesse.

Quilt

Nadat mijn blog minder papierwerk ging bevatten en meer stof, kwam het quilten in beeld. Ik maakte (prutste…) mijn eerste quilt van babykleertjes. De onderdelen knipte ik uit met een schaar, waarbij ik een kartonnen malletje gebruikte. Wat een lastige klus! Dan ga je eens online kijken naar hoe anderen quilten, om daarvan te leren. Zo kwam het rolmes weer in beeld, ditmaal samen met een doorzichtig lineaal.

rolmes quilt quiltlineaal diydivaTegenwoordig koop ik veel knutselbenodigdheden gelijk in China, bij Aliexpress. Lang niet alles is goedkoper dan in Nederland, dus je moet wel opletten. Maar rolmessen (een houder met een verwisselbaar mesje) en linealen vind je er in voordelige overvloed. Na een paar weken had ik alles binnen. Ik was ook zo kien geweest om gelijk een 20-tal reservemesjes te kopen. Een snijmat (Action) op A3 formaat had ik al. Voor dit alles bij elkaar (meshouder, lineaal, reservemesjes en snijmat) ben je in totaal maximaal 25 Euro kwijt. Daar kun je echt heel lang mee voort.

Makkelijk

Het maken van mijn tweede deken voor op de bank, de Zeelandquilt, ging een stuk makkelijker dankzij het rolmes.

zeeland quilt schortenbont diydivaHet is ideaal: je rolt alle lapjes op precies hetzelfde formaat langs het lineaal uit de stof. Gaat het iets lastiger, blijven er kleine stukjes vastzitten? Hup, dan verwissel je het snijmes. Daar ben ik vrij vlot mee. Ik heb er immers wel 20 in voorraad voor 1 quilt. Dan ga ik niet zitten prutsen met een bot mesje!

Drempel

Ik moest wel een drempeltje over: voor mijn gevoel knip je altijd met een schaar en niet met een mes. Nou ja, drempel klinkt ook zo zwaar. Ik bedoel gewoon dat rollen niet in mijn systeem zit en knippen wel. Maar het werkt super. Hebben jullie weleens een rolmes uitgeprobeerd? Ja? Nog tips?

Love, de DIY Diva.

Hoi, wat vind jij hiervan?