tips kaarten

Tips en trucs: vintageplaatjes

Allereerst wil ik mijn nieuwe volgers van harte welkom heten! Iedere zaterdag is er een tips en trucs blog. Vandaag gaan we terug in de tijd…

 

Als je van vintagekaarten houdt, is deze website van de KB zoooooo leuk. KB? Jawel, de afkorting voor Koninklijke Bibliotheek (die in Den Haag gevestigd is). Vroeger vond ik ook weleens dat die afkorting voor K** Bibliotheek stond. Als ik net een beetje de weg wist naar “mijn” boekenafdeling, dan gingen ze weer verbouwen of zo en kon ik weer niets vinden…

Op www.kb.nl klik je op het tabblad “historische kranten” en typ je een zoekwoord in. Bijvoorbeeld “japon” of “advertentie” of wat je maar zoekt. Let wel op: je zoekwoord wordt gemarkeerd. Er is een speciale button op de site om de markering op te heffen.

Op deze manier vind je altijd wel een goede blikvanger voor je kaarten. Het mooie is dat op de website niet alleen Hollandse kranten staan. Ook kranten van voormalig Nederlands-Indië, Suriname en Curacao zijn gedigitaliseerd! Je kunt als trefwoord ook een woonplaats opgeven. Op deze blog vind je vandaag een advertentie uit Delft (Calve) en van de Vroom en Dreesmann uit Tilburg. Als je weet dat iemands (groot)ouders een winkel hadden, dan kom je misschien wel een advertentie daarvan of een berichtje erover tegen. Dat maakt een kaart natuurlijk enorm persoonlijk.

Het kan nog leuker: in veel kranten stond vroeger ook de burgerlijke stand vermeld. Niet met exacte geboortedagen, maar wel de week van geboorte. Mijn ouders hadden onze stukjes uit de krant geknipt en in het babyboek geplakt. Ik heb ze onlangs ook digitaal gezien! Een kleinere kans is dat je bij de familieberichten je eigen geboorteadvertentie tegenkomt, of de huwelijksadvertentie van je ouders!

Het is mogelijk een selectie te downloaden en zo het plaatje dat je wilt op te slaan voor verdere verwerking. Gelijk printen kan ook.

Op dezelfde website www.kb.nl zie je ook het tabblad “tijdschriften 1850-1940”. Kijk daar maar eens, misschien vind je nog meer leuks.

Het copyright op afbeeldingen uit boeken geldt niet voor uitgaven ouder dan 75 jaar. “Ouwe meuk” mag je dus ongelimiteerd gebruiken. Ik denk dat dit hetzelfde is bij kranten, maar let op: ik ben een kaartenmaakster en geen juriste. Deze afbeeldingen mag je gewoon voor eigen gebruik downloaden. Als je die kaarten gaat verkopen, kan het misschien wel problemen geven. Ik weet niet. Want hoe zit het met het copyright van kranten die inmiddels niet meer bestaan??? Nou ja, een gewaarschuwd mens…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.