tips voor vakantie in Zeeland diydiva

Tips voor vakantie in Zeeland

De DIY Diva deelt hier haar tips voor een fijne vakantie in Zeeland. Het heeft niet per sé allemaal een creatieve inslag…

Mijn geheime Zeeland tips

Het is natuurlijk altijd gevaarlijk om je geheime tips te delen, maar de DIY Diva doet het toch…

  • Watersnood Museum in Ouwerkerk. Kippenvel, maar een must see!watersnoodmuseum borduurwerk diydiva
  • Zeeuws Museum in Middelburg. Zie hieronder bij de museum beschrijving voor een uitgebreider verhaal.
  • Als je in Zeeland bent, dan is het enorm mooi om de toren van Zierikzee te beklimmen. Het uitzicht met de wolkenluchten boven de Zeelandbrug is onbetaalbaar!
  • Gratis klimmen, en eveneens een mooi uitzicht over land en water vind je bij het Informatiecentrum Grevelingen van Staatsbosbeheer. De trap is vrij open (rasters), dus voor degenen zonder hoogtevrees. Grevelingen informatiepunt Staatsbosbeheer diydivaHet restaurant is verantwoord: kinderijsjes zonder toevoegingen! De winkel beneden is een trekpleister voor liefhebbers van natuur, halfedelstenen en voor dino-kinderen. Verder is het beneden vrij leeg.
  • Struisvogelboerderij Monnikenwerve in Sluis is een bezoek waard, gewoon omdat het zulke aparte beesten zijn.
  • Net als oma (in Rotterdam geboren dochter van een Vlissinger) vroeger altijd deed op onze uitjes, móet ik altijd even naar het standbeeld van “Michieltje”. Michiel de Ruijter kijkt uit over het water en de boulevard van Vlissingen. Tijdens mijn reis door het voormalige Oostblok bleken de protestanten daar nog altijd blij met de bevrijding van hun dominees van slavernij door onze Michiel de Ruijter. (En ik, historica, Hollandse en protestant, had dat verhaal toen nog nooit gehoord…)
  • Dé beste plek om te genieten van een rustig “privé”strandje, het uitzicht en goed eten: Jeanzz, in de jachthaven van Den Osse bij Brouwershaven. Koters op het strand maar goed in zicht, jullie lekker genieten op het terras!
  • Veere heeft een aardig snoepwinkeltje uit grootmoeders tijd.
  • Pannenkoeken eet je uitsluitend in Burgh Haamstede bij Mooijs creperie. Zeker met kids.

Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum in Middelburg is de toegangsprijs echt waard. Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen en wij kregen met de Zeelandpas korting. Die pas kregen wij trouwens bij de receptie van het bungalowpark.

De meerjarententoonstelling “Handwerk” in natuurlijk top voor creatievelingen. Modeontwerper Antoine Peters maakte een moderne versie van het jak (klederdracht lijfje), namelijk een jaktrui. Je ziet links de lange versie in zwartwit.

handwerken Zeeuws Museum jak jaktrui diydiva

Daar zet het Zeeuws Museum echt op in: een verbinding leggen tussen het handwerk uit het verleden en de huidige tijd. Een 92 jarige mevrouw, die nog echt in dracht loopt, geeft haar kennis daarover door aan studenten van de meesteropleiding coupeur. Mooi he?

Waarschuwing: bezoek vooral NIET de museumshop. Mooie boeken, patronen van de klederdracht en een selectie van lapjes Zeeuws schortenbont om mee te quilten…

Zeeuwse stof quilt diydiva

Mijn eerste (baby)quilt smaakte naar meer. Ik kreeg voor mijn verjaardag alvast het stapeltje met 10 heerlijk katoenen lappen van 70 x 70 cm (30 Euro). Dit werd uiteindelijk mijn Zeelandquilt.

In het Zeeuws Museum is (uiteraard) het nodige over de streekdrachten te vinden. Kijk en geniet mee van oorijzers, beuken, keelknopen, kralentasjes etc.

klederdracht Zeeuws Museum diydiva

De zaal met tapijten over historische gebeurtenissen uit de Nederlandse Opstand (vroeger Tachtigjarige Oorlog) is indrukwekkend. Vooral omdat er zo veel bij elkaar hangen en omdat ze prachtig gerestaureerd zijn. Deze tapijten hebben in de Tweede Wereldoorlog samen met de Nachtwacht ergens in Limburg verstopt gelegen voor de Duitsers.

De moderne “rariteitenkabinetten” op de bovenste verdieping zijn leuk om te zien en ook om inspiratie op te doen!

Meer tips

Ik word niet deze tips betaald. Het zijn gewoon de beste plekken in Zeeland die ik iedereen zou willen aanraden. Voor nog meer leuke tips hou ik mij trouwens aanbevolen. Want we hebben nu al tegen elkaar gezegd dat we snel weer terug willen naar Zeeland…!!!