zelf hemd naaien diydiva
Uncategorized

Oefen hemdje

Voor mijn sewing with a plan stond op het lijstje om een zwart hemdje te maken voor onder een “wappertop”. Een diva houdt namelijk niet van een blote buik… Omdat ik dit nog nooit eerder had gemaakt, en omdat ik er zeker van wilde zijn dat de hals laag genoeg was uitgesneden, heb ik een proefhemd gemaakt.

zelf hemd naaien diydiva

Patroon

Ik nam het patroon over van een favoriet gekocht hemd van Only, dat lekker lang was zodat het niet uit mijn broek opkroop. (OK, ik beken. Het was geen echt hemd. Het was bedoeld voor die superslanke jonge meisjes als zomerjurk. Maar bij mij is het dus wel een hemd.)

Dit rtw (ready to wear, dus niet zelfgemaakt…) hemd had ik zo vaak gedragen dat de gaten erin vielen. Tijd voor vervanging dus.

Voor het handige heb ik de naden van het hemd bij de zijkant en schouder opengeknipt. Het is niet moeilijk om dan het patroon over te nemen. Je vouwt het hemd door de helft en legt er overtrekpapier op. Dan teken je de omtrek. Dat doe je met het voor- en achterpand. Let erop dat de voorkant dieper is dan de achterkant!

Stof

De stof is een “moetje” van Toetenel, de verdwenen stoffenwinkel. Toen ik mijn gouden bodywarmer maakte, moest er ook een voering in. Deze “skylineprint” paste bij het goud, maar is nooit mijn favoriet geworden. Het is echt een binnenkantje. Na het voeren bleef er nog een flink stuk over. Mooi om nu mee te oefenen!

De print was voor mij geen topper, maar ook de stof zelf zou ik niet willen gebruiken door een foutje. Na het wassen van de nieuwe stof, heb ik de lap opgehangen op een staand wasrekje. Ook over de haak… Tsja, en nu zit er dus een “tuut” in. De stof is daar helemaal uitgerekt. Je ziet ‘m net niet op de foto, maar tegenwoordig zit ‘ie op mijn buik 😉

Hemd

Alle naden zijn gelockt (dat gaat lekker snel!). Alleen de halslijn is met een schuingesneden reep stof afgewerkt. Daardoor kwam de hals trouwens wel omhoog, terwijl ik een laag uitgeneden halslijn wil, om onder de rozentop te passen. Ik ga bij het zwarte hemd, het echte hemd, nu maar geen afwerking doen, alleen een lockje.

Meevaller

Inmiddels heb ik het hemdje al een paar keer aangehad. Het zit heerlijk, net als mijn destijds gekochte hemd van de Only. Weet je wat meeviel? Na 1x wassen was de lelijke “tuut” uit de stof!

2 reacties

 • Thea

  Voor alles is een eerste keer!!

  Ik weet niet of je een droger hebt…daar in krijg je geen punten in je stof.
  Alle nieuw aangekochte lappen stop ik eerst in de wasmachine(spoelen met wasverzachter erbij0 en daarna in de droger. Alles wat wil krimpen kan dan doen wat het wil!!
  Dan gaan ze pas naar boven, bij mijn voorraad.
  Je zou de halslijn bij je volgende hemdje wat lager kunnen knippen. Want als je er een schuine reep stof langs zet wordt het geheel wat hoger en strakker.Als je stof erg rekbaar is mag de reep ook recht zijn.
  Ik zelf werk zoiets altijd met een reep af. Het ziet er veel beter uit als met alleen een lockrand.

  Fijne creatieve week.

  Groetjes Thea♥

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.