Pfaff Creative 1.5 diydiva
Uncategorized

Introductie van de Pfaff Creative 1.5

Vroeger kocht je een naaimachine voor het leven. Maar die tijd is voorbij. De DIY Diva merkte afgelopen vrijdag dat zij nogal achterloopt met haar trouwe mechanische Pfaffje dat zij zo’n jaar of 7 geleden kocht… Er is tegenwoordig zoveel meer mogelijk met een naaimachine !

Pfaff Creative 1.5 diydiva

Uitproberen

De technische vooruitgang gaat enorm snel, zo bleek bij de introductiedag van de Pfaff Creative 1.5. Samen met twee andere bloggers mag ik deze machine 3 maanden gaan uitproberen en onze ervaringen met jullie delen.

Het was erg prettig om een toelichting te krijgen, want voor mij was het de eerste keer dat ik op een computergestuurde naaimachine werkte. Bovendien had ik ook nog nooit met een machine geborduurd… Mocht je trouwens twijfelen tussen het kopen van een naaimachine of een borduurmachine, dan hoeft dat niet meer. De Creative 1.5 is het allebei!

Deze machine is een soort instapmodel, maar wel ééntje waarmee veel mogelijk is. Borduurmachines kosten meestal zo’n 3.000 Euro (en de echt professionele modellen ongeveer 7.000 Euro…), hetgeen nogal een verschil is met de Pfaff Creative 1.5 met een adviesprijs van 1.499 Euro. Bovendien krijg je er ook borduursoftware bij!

Je kunt op twee manieren borduren. In de machine zitten heel veel verschillende steken, waarmee je onder andere leuke randjes kunt maken. Dat zijn niet alleen kindermotiefjes (huisjes en strikjes), maar ook bloemblaadjes, sterren en quiltsteken. Daarnaast kun je ook echte grote ontwerpen borduren. Er worden 101 mogelijkheden meegeleverd. Ik ga beginnen met een pauwenveer, daar ben ik gek op.

De technische mogelijkheden ga ik hier niet allemaal oplepelen. Daarvoor kun je veel beter terecht op de officiële Pfaff pagina. Ze zullen wel zijdelings aan bod komen hier, als ik mijn nieuwe ervaringen met jullie deel. In de loop der tijd zal ik dit bericht dan ook updaten.

Mijn projecten

Hier zie je een foto overzicht van de projecten die ik met de Pfaff Creative 1.5 heb gemaakt. Meestal wordt dit op vrijdag aangevuld. Kijk ook eens op mijn Instagram voor een sneak-peak!

[wp-tiles post_type=”post” category=”pfaff” orderby=”date” order=”DESC” grids=”4breed” posts_query=”numberposts=40]

 

Mijn ervaringen

De onderdraad

Het is makkelijk dat je na een garen wisseling niet meer de onderdraad naar boven moet halen. Gewoon de spoel er inzetten is voldoende!

Bij mijn huidige machine zit het spoeltje binnenin verstopt. Je hoort het meestal wel een beetje aankomen, maar vaak wordt ik verrast als de onderdraad op is. Dat overkomt mij niet meer met de 1.5: dankzij een doorzichtig spoelhuis zie je hoeveel draad je nog hebt.

Pfaff naai en borduurmachine diydiva

Hand- en voetbediening

Ik heb wel een rijbewijs, maar de laatste jaren is het gaspedaal van mijn naaimachine het enige dat ik intrapte… Bij deze machine hoeft dat zelfs niet meer, want gewoon de startknop (vlakbij de naaimachinevoet) indrukken is genoeg! Natuurlijk kun je ervoor kiezen wel met het voetpedaal te werken, maar het hoeft niet.

Het was de eerste ervaring hiermee, maar na een tijdje heb ik het voetpedaal niet eens meer uit de kast gehaald. Het werkt erg prettig met de handstart. Toen ik mijn “oude” naaimachine tussendoor gebruikte (met alleen voetbediening), merkte ik al hoe snel handbediening werkt: ik “zocht” steeds het handknopje…

My first borduurmachine

Het went snel en is helemaal niet moeilijk. Je schuift de borduuronderplaat aan, met een schroevendraaiertje verwissel je simpel van naai- naar borduurvoetje en je spant je stof in het borduurraam, met versteviger eronder. Klaar voor de start!

Dan druk je op het hartje op het bedieningspaneel en kies je het nummer van het Pfaff ontwerp of de naam van je eigen ontwerp. Daarna zet je de voet naar beneden en start je de eerste kleur. Kleurwisselingen worden automatisch aangegeven. De machine stopt en dan doe je zelf een nieuwe bovenklos erin. In het spoelhuis zit meestal wit (of bobbin) garen. Tot mijn verbazing viel het garengebruik (boven) enorm mee. Je kunt echt heel veel borduren met een klosje! Het wit gaat wel enorm snel. Zorg maar voor genoeg voor de spoeltjes.

Als versteviging gebruikte ik meestal stik-en-trek. Voor kantmotieven is er wateroplosbaar vlies, dat lijkt op dik doorzichtig plastic. Koop gerust een flink aantal meters stik-en-trek. Voor elk borduurtje heb je immers versteviging nodig.

De snelheid kun je aanpassen. Bij gewone borduursels is het prima mogelijk om op de hoogste stand te werken. Dat gaat lekker snel! Bij kant (of beter: op een tere ondergrond, zoals wateroplosbaar plastic) is het handig op de laagste stand te beginnen om uit te proberen en dan de snelheid op te voeren tot ongeveer op de helft.

Waar ik op moest letten, is dat het middelpunt van je borduurraam NIET gelijk is aan het middelpunt waar je borduurtje komt. Daarvoor moet je echt letten op de streepjes op de zijkant van het borduurraam. Maar ach, dat zijn beginnersdingen.

De mogelijkheden om achter de computer zelf teksten, randen en 101 borduurtjes te combineren zijn bijna eindeloos! De software werkt prettig, je ziet wat je krijgt. Na het opslaan van je ontwerp op de USB stick, dan plug je die daarna in de borduurmachine en kun je aan de slag.

Zelf had ik de 1.5 in de huiskamer staan, om beter toezicht te houden. (Onze jongste is nogal “ondernemend”, laten we het zo zeggen). De machine is niet geluidloos, maar ja, welke naaimachine is dat wel? Ik vond het een prettig geluid, maar mijn huisgenoten wat minder als ze ’s avonds tv wilden kijken… Maar in het algemeen: een borduurmachine maakt iets meer herrie dan een naaimachine. Zeker als je de hoogste stand gebruikt.

Vastgelopen

Het is onvermijdelijk. Af en toe loopt je draad vast in de machine. Bij mij kwam het door het aftasten van de grenzen van de mogelijkheden (borduren op jute met te dun stik-en-trek of borduren op fleece zonder versteviging…sorry sorry), maar soms heb je de bovendraad bij de start net iets te los zitten en dan gaat het ook weleens mis.

Ik zag er vreselijk tegenop, maar het valt reuze mee om de bodemplaat open te schroeven. Met het bijgeleverde sleuteltje zijn de 2 schroefjes zo los. Het spoelhuis haal je ook heel makkelijk eruit (en ook weer terug!). Als de draadjes los zijn gemaakt, dan haal je gelijk even het borsteltje erdoor om schoon te maken. Pas op je vingers bij het snijmesje!

Conclusie

De Pfaff Creative 1.5 is een fijne, degelijke en stevige machine. De bediening heb je zo onder de knie, zelfs als totale borduur leek. Deze borduur- en naaimachine, maar ook de bijgeleverde software heeft heel veel mogelijkheden.

Deze Creative is bedoeld als een soort instapmodel, voor beginners als ik, maar eigenlijk doe je ‘m daarmee tekort. Want gevorderden kunnen hier ook goed mee uit de voeten. Wel denk ik dat je dan toch het volledige softwarepakket zult willen, omdat het intro-pakket wat beperkter is.

Ik mag deze machine 3 maanden testen en ik zal ‘m echt missen als ik ‘m weer moet inleveren. Gelukkig heb ik in de tussentijd al veel borduurtjes gemaakt, zodat ik nog even vooruit kan knutselen. Het is dat ik nog een prima werkend mechanisch Pfaffje op zolder heb staan, maar anders…

 

diva dis

 

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.