uit een stuk diydiva boek Pieke Stuvel
Uncategorized

Sintkado: “Uit één stuk” van Pieke Stuvel

Wil jij geen fast fashion dragen maar wel snelle zelfgemaakte kleding? Simpele en tijdloze jurken, jassen en truien maken uit één boek? Patronen gewoon in het Nederlands uitgelegd met heldere tekeningen? Of zoek je nog een decemberkado voor een crea Bea die net de naaimachine heeft ontdekt? Het boek “Uit één stuk” van Pieke Stuvel heeft het allemaal!

uit een stuk diydiva boek Pieke Stuvel

Pieke Stuvel

De vraag kwam een week of wat geleden per mail: wilde ik het nieuwe boek van de Nederlandse ontwerpster en illustratrice Pieke Stuvel recenseren? De titel “Uit één stuk” wekte mijn nieuwsgierigheid… Ik beken dat ik nog nooit van de goede vrouw had gehoord, maar Google is geduldig. Wat blijkt, zij maakte al diverse boeken over zelfmaakmode (“voor luie naaisters” hahaha) en in dit boek staan elf patronen voor snelle en originele zelfgemaakte kleding. In dit YouTube filmpje beantwoordt zij vragen, uiteraard gekleed in zelfgemaakte jurk, en zie je meer over het boek.

De kern is dat je alleen de zijnaden hoeft te stikken, en al dan niet de andere randen afwerken. De patronen zijn letterlijk op je lijf gemaakt, doordat wordt uitgegaan van jouw afmetingen! Mijn naaiplannen voor december 2016 zijn ietwat ambitieus, tsja the story of my life. Ik verklap ze komende woensdag, maar in ieder geval heb ik ook een donkerblauw shirt nodig om ergens onder te dragen. Een snel patroon (“hoofdstuk 2. Strakke truitjes en T-shirts”) kwam dus heel gelegen!

 

Strakke truitjes

Het is de bedoeling dat je éénmalig wat maten opneemt van jezelf. Het is mogelijk om dat alleen te doen, maar hulp maakt het een stuk prettiger. Dat meten was voor mij een hobbeltje, waar ik tegen opzag. Onterecht, want uiteindelijk was ik binnen 10 (!) minuten klaar.  In het vervolg kun je dan sneller werken, want alle maten zijn bekend.

Pieke Stuvel uit een boek diydivaPer kledingstuk is er een gedetailleerde werkbeschrijving, maar ik werkte vooral aan de hand van de bijbehorende duidelijke tekeningen. De vrolijke en inspirerende “aan-foto’s” zijn gemaakt met hulp van Piekes dochter Anna en vriendin Kim. Beiden zijn internationaal fotomodel, gelukkig geen hol-ogige skeletjes, maar gezellige Hollandse meiden die duidelijk lol hebben in deze shoot voor moeders.

Ik maakte zo een snel blauw shirtje van donkerblauwe joggingstof, van het vorige Stoffenspektakel. Dat maakt mijn capsule garderobe weer een stuk completer! Als gevorderde naaister moet je ontzettend opletten dat je eerst de stof op de juiste manier vouwt en dan pas gaat knippen. Je bent namelijk al zo gewend om op de ouderwetse manier twee losse panden te knippen. Dit eerste werkstuk knipte ik expres wat ruimer dan Pieke aangaf, omdat ik bang was voor een te strak truitje. Stof aanplakken is immers lastiger dan stof afknippen 😉 Bij een eerste pasbeurt bleek alles echter veel te ruim, dus keerde ik snel terug naar het originele patroon. Ik gebruikte mijn lockmachine en werkte af door alles om te vouwen en vast te stikken met de tweelingnaald. Belegjes liet ik dus achterwege. Volgende keer maak ik de v-hals wel minder diep.

Ik was verrast door de snelheid waarmee alles in elkaar zat. Het scheelt natuurlijk veel werk dat je geen mouwen hoeft in te zetten. Eigenlijk ben je in een uurtje klaar, wanneer je iets uit het boek voor het eerst maakt. Een volgende keer heb je al een patroon en kun je gelijk gaan knippen, waardoor een truitje per half uur ook wel moet lukken!uit een stuk snelle trui diydiva

Deze patronen kun je uiteraard gebruiken om snelle basics in één kleurtje te naaien, maar ze komen vooral tot hun recht met heerlijke bonte/bijzondere stoffen. Dan gaat alle aandacht naar de print en niet naar het patroon ontwerp. Hoewel ik het laatste jaar flirt met minimalisme, ga ik niet zo ver als Pieke Stuvel. Zij kiest voor een stijlvolle, eenvoudige en snelgemaakte garderobe, maar ik kan ook veel plezier (en uitdaging!) halen uit een kledingstuk met een ingewikkeld patroon en veel naden om te stikken.

 

Conclusie

Het rijk geïllustreerde boek is een aanrader. Alles wordt duidelijk uitgelegd, dus het is heel geschikt voor beginnende naaisters. Maar ook gevorderden (waartoe ik mijzelf reken) kunnen prima uit de voeten met “Uit één stuk”. Want daarmee creëer je goed passende basispatronen, waarmee je vervolgens naar hartelust kan variëren. Het verzamelen van een basisgarderobe is nu juist waar ik mee bezig ben! Een broekpatroon had ik al, en dankzij het boek komt er nu dus ook een patroon voor bovenkleding en jurken bij!

Bestel het boek hier bij Bol! Voor 17 Euro heb je dan een leuk kado, voor een ander of lekker voor jezelf. Natuurlijk is er ook een e-book van. Dat kost een tientje.

Benieuwd naar de “aan-foto” van het eindresultaat? Nog even wachten. Dat komt pas als ik mijn volledige kerstoutfit show…

2 reacties

  • dinah

    Grappig. toevallig zag ik vanmiddag dit boek op het internet via een bekende boekhandel. Het is maar een klein boekje in vergelijk met de andere naaiboeken viel mij op.. Ik ben zo’n beginnende naaister (al hebik vroeger wel veel meer genaaid) . Ik ga het filmpje nog even kijken..

    Lieve groet,dinah

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.