lezen opent je wereld diydiva
Uncategorized

Een poging tot handletteren

Nederland telt 250.000 analfabeten en 1.3 miljoen laaggeletterden. Wat een ontzettend hoge aantallen! In het kader van Wereldalfabetiseringsdag (morgen, 8 september) ging ik aan de slag met kalligrafie. Op een mooie manier schrijven is ontzettend lastig voor mij. Maar stel je eens voor dat ook gewoon iets noteren een probleem zou zijn…

wereldanalfabetiseringsdag diydiva

Verrast

Toen Frans Bauer in een interview vertelde hoe hij als jong ventje altijd de ondertitels van Engelse tvseries voorlas, omdat zijn moeder dit niet kon lezen, was ik verrast. Of eigenlijk zelfs verbijsterd. Ik kan mij een leven zonder lezen of schrijven (bloggen!) niet eens voorstellen. Wat jammer als je dat moet missen.

Het aantal mensen om wie het gaat, is in Nederland dus al ontzettend hoog. Want naast de “echte” analfabeten, die dus niets kunnen lezen en schrijven zijn er ook 1.3 miljoen laaggeletterden. Zij worden ook wel functioneel analfabeten genoemd. Hun eigen naam schrijven en/of losse woorden lezen gaat nog wel, maar een langere tekst snel en goed lezen (of schrijven) lukt niet.

Wereldalfabetiseringsdag 8 september

In het kader van wereldalfabetiseringsdag daagt Viking 20 bloggers uit om een tekst te kalligraferen. De DIY Diva heeft de handschoen opgepakt en doet mee. Zo’n tekst schrijven is namelijk ontzettend lastig voor mij. Ik heb handlettering wel eens eerder geprobeerd, maar het werd niet echt een succes.

Met het uitgebreide kalligrafiepakket dat Viking beschikbaar stelde, ging ik aan de slag. Hier zat ook een goede handleiding bij, met echt streepje voor streepje genummerd hoe je een bepaalde alfabet kon leren. Gezellig samen met onze jongste dochter heb ik het pakket uitgeprobeerd. Dat het soms fout ging (ik heb geschreven op de voorgedrukte lijntjesbladen, die ik ónder een wit vel had moeten leggen) is niet erg 😉 Na veel oefenen lukte het steeds beter.

kalligrafie set diydiva

Het resultaat

Ik heb lang nagedacht over welke tekst ik zou gebruiken. “Wie schrijft, die blijft” is erg voor de hand liggend. Al doende kwam al snel “Alle begin is moeilijk” bij mij naar boven. Het kalligraferen is leuk, maar de letters op de juiste plek zetten blijft lastig. Want ik doe alles graag freestyle in mijn hobbywereld, dus liet ik het bijgeleverde liniaal links liggen…

Uiteindelijk heb ik gekozen voor “Lezen opent je wereld”. Tsja, toen zag ik dat ElsaR dit ook mooi vond. Maar de tekst speelde al lang door mijn hoofd, en ik zag ‘m gewoon voor mij (als het bewegende .gifbestand bovenaan deze post). Natuurlijk maakte de DIY Diva niet alleen een tekst, maar ook iets creatiefs eromheen.

lezen opent je wereld diydiva

Het is namelijk ook symbolisch. Het perkamentachtige buitenblad met “lezen” is een deur, die letterlijk opent om de binnentekst met wereldbol te kunnen zien!

 

diva dis

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.