
Vaderdag DIY stamboom
Dit is een origineel kado! Maak voor vaderdag een echte stamboom. Het is dankzij internet niet moeilijk, lees maar mee!
Gegevens verzamelen
In deze blogpost help ik je met gegevens verzamelen.
De stamboom begint bij jou. Daar vul je je naam en geboorteplaats en datum in. Daarboven komen je ouders, met naast geboortegevens ook hun trouwplaats en -datum. Als dat natuurlijk van toepassing is. Anders laat je dat gewoon weg. Dan komen we al bij de derde generatie, want zo heet dat in stamboomland, met je opa’s en oma’s van vaderskant en moederskant. We sluiten af met hun ouders.
Maar waar vind je al die namen, geboorte-, trouw- en eventueel overlijdensplaatsen en -data?
1. Gewoon vragen, aan iedereen behalve je vader. Vertel waar het voor is en verbaas je over de familieverhalen die je nog zult horen! Levende opa’s en oma’s zijn een geweldige bron. Neem pen en papier mee en schrijf alles op.
2. Als de familie het niet weet, of als je opa’s en oma’s al zijn overleden, dan kun je hun persoonskaarten aanvragen bij het Centraal Bureau voor Genealogie. Daar worden alle persoonsgegevens bewaard van overleden inwoners van Nederland, die gestorven zijn tussen 1939 en 2013. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
3. Of je kijkt online op Wiewaswie. Op deze gratis website kun je zoeken in de burgerlijke stand van Nederland. Nog niet alle plaatsen zitten erin, maar wel veel! Als je de namen van je (over)grootouders kent, dan kom je meestal een heel eind. Kijk vooral in de huwelijksakten, want daar zie je ook de namen van de ouders van het bruidspaar!
4. Als je hele familie uit een bepaalde stad kwam, bijvoorbeeld Rotterdam of Amsterdam, dan kun je misschien via de website van het stadsarchief nog wat meer vinden. Of wie weet hebben ze oude foto’s van winkels of huizen van je familie?
Noteren
Schrijf alles wat je vind zo overzichtelijk mogelijk op, want anders zie je door het bos je stamboom niet meer.
Deze manier van stamboomonderzoek, naar zowel alle voorouders van je vader als je moeder, heet een kwartierstaat maken. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer tips over stamboomonderzoek, kijk dan verder bij het CBG.
Foto’s
Vraag ook aan iedereen om oude foto’s. Misschien krijg je zelfs overgrootouders in klederdracht te zien! Scan de foto’s of maak een goede foto ervan met je mobiel. Geef het bestand het liefst de naam van wie op de foto te zien is, zodat je dat niet vergeet.
De foto’s krijgen natuurlijk ook een plaatsje in de stamboom!
Een echte boom?
Als je klaar bent, dan maak je (met “onzichtbare” tabellijnen) of gewoon als tekstbestand de stamboom in Word of een andere tekstverwerker.
Wil je echt verder, probeer dan het Nederlandse programma Aldfaer uit. Het is gratis te downloaden op http://www.aldfaer.net/ Met dat programma kun je ook (via de invoegtoepassingen) fraaie tekeningen maken.

