stamceldonor worden
goede leven,  verantwoord

Stamceldonor worden

Ik zag de noodkreet van dat leuke jonge stel in de media. Zij had eindelijk de liefde van haar leven gevonden, en nu was hij levensbedreigend ziek: kanker. Alleen een geschikte stamceldonor kon ze helpen… Net als 30.000 andere mensen meldde ik mij dat weekend aan, dit is immers een kwestie van “het goede leven”!

Witte jassen paniek

Ik ben heel lang panisch geweest voor ziekenhuisdingen. Ik viel flauw na een injectie, zakte in elkaar bij de balie bij het maken van een nieuwe afspraak in het ziekenhuis en werd zo wit bij de kaakchirurg na het trekken van mijn verstandskies, dat ze mij op een brancard een kwartiertje lieten bijkomen. Zo heb je een realistisch beeld van mijn “dapperheid” 😉

stamceldonor worden

Toch heb ik mij aangemeld als stamceldonor! Waarom?

Stamceldonor worden

Ik ben stamceldonor geworden. Inmiddels zit ik in het systeem. Mijn wangslijm heb ik met een kit thuis zelf afgenomen en opgestuurd. Tot mijn 56ste kan ik worden opgeroepen. Na die leeftijd zijn je stamcellen “over de datum”, in ieder geval hebben ze dan minder kracht om ook anderen te genezen. De kans dat je opgeroepen wordt is klein, als je al opgeroepen wordt.

Ik zie dit als onderdeel van mijn streven naar het goede leven. Ik naai immers mijn garderobe zelf en ben dus op een verantwoorde manier bezig voor mens en milieu. Dit ligt voor mij in het verlengde van goed doen. Op deze manier kan ik iemand helpen, als dat cruciaal is, als het om leven of dood gaat…

Oproep

Natuurlijk zal ik bij een oproep denken: “Waar ben ik aan begonnen?” en bang zijn, maar dat mag. Bij de meeste oproepen gaat het om een uitgebreide bloedafname, en soms om een punctie onder volledige narcose. Niet leuk, maar ik denk dat mensen met kanker hun situatie ook niet zo tof vinden. Ik wil helpen.

Dit is geen shout-out van hoe goed ik ben. Integendeel. Ik ben een beginner op het goede pad, en dwaal regelmatig af. Maar ik probeer zo te leven dat ik goed voor mijn naaste ben. Een ander pad dat ik moet gaan bewandelen is goed eten. Met die afslag heb ik de meeste moeite.

Ik hou jullie op de hoogte van mijn zoektocht!

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.