verantwoorde deodorant bamboe tandenborstel diydiva
goede leven,  verantwoord

Verantwoorde deo en tandenborstel

Vandaag neem ik jullie mee in mijn zoektocht naar een manier van leven die goed is voor het milieu en de andere mensen om mij heen. Met mijn kleding ben ik inmiddels aardig op weg, maar hoe hoog scoor ik op de andere punten…?

Geen fast fashion

Ik begon met het afzweren van fast fashion, de kleding die wordt geproduceerd op een manier die slecht is voor mens en milieu. Dat ik graag achter de naaimachine zit, helpt natuurlijk een hoop bij het zelf kleding maken.

Sinds kort heb ik de tools om ook zelf schoenen te maken. Dat is trouwens enorm leuk om te doen!

sneakerkit schoenen zelf maken diydiva

Verantwoord

Maar ik wilde meer! Als je kleding “verantwoord” is, dan ga je ook al snel richting goede persoonlijke verzorging. Ik kijk of spullen milieu (en mens) verantwoord zijn, maar bedenk me nu dat ik nog niet op dierproefvrij heb gelet. Nou ja, one step at the time

Het begon met verantwoorde deo. Ik ben mijn leven lang een Nivea meisje geweest. Ook uit noodzaak, want van andere deo’s kreeg ik al snel jeuk… (Gevoelig huidje dus). Spuitbussen ruilde ik al vroeg in voor rollers, toen bekend werd hoe slecht de gassen in die bussen waren.

Eenvoudig leven

Tegenwoordig lees ik graag het Eenvoudig Leven blog van Teunie. Zij is moeder van een groot gezin in de biblebelt, bakt haar eigen brood, doet opgewekt het huishouden, blogt daarover en heeft zelfs nog af en toe tijd voor een haakwerkje. In haar webshop (zondags gesloten, echt!) vind je artikelen voor een goed leven: van echte kaneel, bakspullen zonder troep tot verantwoorde deo’s en tandenborstels.

verantwoorde deodorant bamboe tandenborstel diydivaIk kocht bij haar mijn eerste deo van We love the planet, met een roosmarijn-munt geurtje. Dat eerste ruik je (helaas) niet, het tweede wel en dat is lekker fris. Het is een creme deo in een blikje. Dat is bewust gedaan, omdat blik in Nederland de best gerecyclede verpakkingssoort is (95% wordt hergebruikt). Deze natuurlijke deodorant bevat onder andere kokosolie, bijenwas, maiszetmeelpoeder en zuiveringszout.

Maar het werkt prima. Je doet volgens Teunie zo’n 3 maanden met een blikje, maar volgens mij kan dat best nog langer mee. Het is wel even wennen om een likje creme op te brengen onder je oksels, maar why not? Mijn huid heeft er geen enkel probleem mee. Ik heb manlief verteld van mijn omwenteling en met nadruk gevraagd om eerlijk te melden als hij mij zou ruiken. Tot nu toe heb ik geen klachten over stank gehoord!verantwoorde deodorant bamboe tandenborstel diydivaZelf vind ik de mintgeur prettig ruiken.

Toen Teunie vanwege het 10jarig bestaan van haar blog met een actie kwam, besloot ik nu ook een andere “smaak” uit te proberen (de so sensitive met rustgevende zee en kokosgeur), plus de verantwoorde bamboe tandenborstel.

Goedkoop is het allemaal niet. De deo is 11,50 Euro per blikje. De tandenborstel is 3,95 Euro. Maar ik heb het er wel voor over!

Oeps…

Met de tandenborstel, de Humble brush, maakte ik een valse start. Nadat ik ’s avonds voor het eerst ermee poetste, had ik de volgende dag zo’n plekje (aften) in mijn mond. Daar heb ik normaal zelden last van. Toen ik een week later nogmaals probeerde, ging alles goed. (In de tussentijd heb ik trouwens niet een week niet gepoetst, maar keerde ik terug naar plastic fantastic.)

verantwoorde deodorant bamboe tandenborstel diydivaDe Humble brush is gemaakt van bamboe, en ook de haren zijn gemaakt van gerecyled materiaal. De makers ervan stimuleren de mondzorg in de arme delen van de wereld op vele manieren.

Toch ga ik verder op zoek naar een ander verantwoord modelletje. Deze bamboe tandenborstel vind ik te hoog (te dik bij de haren). Ook vind ik ‘m te zacht, maar achteraf zag ik dat ik een soft model had besteld, dus ja…

 

De rest van het gezin

Momenteel doe ik het zo dat dit mijn “queeste” is. Ik wil dit, en hoop wel mijn kinderen te inspireren, maar ik zal ze niet dwingen om hierin mee te gaan. Dat is sowieso niet mijn opvoedfilosofie. Ook in mijn geloof hoop ik dat ik een goed voorbeeld ben, maar is dwang uit den boze.
Dus als mijn pubers liever Vogue of andere modieuze deo’s willen, prima.
Ook om de verzendkosten te drukken, heb ik na overleg voor manlief gelijk een zelfde tandenborstel gekocht. Ook hij vond de borstel niet helemaal prettig, want te dik bij het gedeelte dat in je mond gaat.

Next!

Mijn volgende stap wordt (naast een andere tandenborstel) verantwoorde tandpasta. Ik heb het altijd zo gek gevonden dat in tandpasta suiker zit! OK, het gaat dan om nep-suiker, zoals aspartaam (zelf ook “verdacht” spul), maar dat is toch gek??? Ik zag online dat de Ekoplaza wel een interessant assortiment heeft. Aangezien die bij ons in de stad zit, en ik er nog nooit een voet over de drempel heb gezet, wordt het dus tijd om daar te gaan neuzen.

Het is wel leuk om op zoek te gaan naar verantwoorde spullen. Hebben jullie nog goede tips?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.