matroesjka speldenkussen vilt diydiva
vilt

Matroesjka speldenkussen zelf maken

Toen ik het eindresultaat op Instagram liet zien, werd er gegniffeld om mijn matroesjka voodoo pop. Tsja, met die spelden erin lijkt het daar inderdaad wel een beetje op, haha. Maar onlangs ging mijn speldenkussen kapot. Ik had zo’n schattig Chinees rond kussentje met poppetjes er omheen. Maar het was lek. Overal waar ik het neerzette, kwam er een lading zaagsel uit. Dus ook op de stof waar ik mee bezig was… Er moest een nieuwe komen, maar welke?

Nou ben ik gek op Matroesjka’s. Als kind vond ik die houten poppetjes, waaruit dan weer een kleiner poppetje tevoorschijn kwam geweldig. Ik had al een paar kleine Matroesjka lavendelzakjes gemaakt van vilt. Ik besloot dat het nu tijd werd voor een grotere versie als speldenkussen. Of het tegelijkertijd een voodoopopje is geworden… Kijk en oordeel zelf!

matroesjka speldenkussen vilt diydiva

Vilt

Het vilt had ik ooit gekocht bij de Action. Het is niet superdik van kwaliteit, maar wel in leuke kleurtjes verkrijgbaar. Net zoals de rest van het Action assortiment is het niet duur! Bij de set die ik kocht, zat ook garen in bijpassende kleur.

Patroon

Voor het patroon maakte ik een vergroting van de lavendelzakjesmatroesjka. Ik tekende de omtrek zo’n 2 cm breder. Heb je geen patroon? Teken dan een flinke 8, maak ‘m iets ronder rond het midden en knip dat uit. Leg het op het vilt en knip ‘m 2 keer, voor de boven en onderkant. De versiering is niet moeilijk: hoofddoekje, rond gezichtje, haar en iets leuks voor op de rok. Met garen naai je de mond en ogen in het gezichtje. Belangrijk is om de voorkant eerst helemaal te versieren en dan pas ‘m aan elkaar te naaien!

speldenkussen vilt maken diydiva

Naaien

Rondom heb ik een strook van 1,5 cm genaaid. Alles in festonsteek vastnaaien (zie foto), maakt de matroesjka nog leuker!

Tenslotte naai je de voorkant met strook vast aan de achterkant. Je laat een gat open om daar het vulsel in te doen. Let op: gebruik geen watten, als je een speldenkussen wilt maken, maar echt vulmateriaal. Want door watten heen prikken gaat een stuk lastiger. Om je speldenkussen lekker te laten ruiken kun je ook wat lavendel tussen de vulling stoppen!

matroesjka vilt diydiva

Nog eentje

Ik heb de smaak te pakken! Matroesjka mag bij mij beneden in de knutselkast blijven, maar boven heb ik nog een ‘naaiatelier’… Dus ik ga weer een speldenkussen maken. Dit keer met Hema vilt, want ik ga daarmee een poging doen mijn derde Hema Blogacademy post geplaatst te krijgen (eerder lukte dat met een mini kerstdorpje en envelop mallen). Ik verklap nog niets, maar ik maak dit keer geen ‘voodoopopje’ maar iets anders…

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.