My first badpak! Het begin…

Ik kocht in de herfst op het Stoffenspektakel voor 7 Euro per meter lycra met dit petrol ruitje. De reden? Mijn favo Marlies Dekker bikini’s werden oud/pasten net niet helemaal top meer/of waren toch iets te bloot naar mijn zin. (* Doorhalen hoeft niet, alle drie is van toepassing, want dat is precies de hoeveelheid bikini’s die ik heb.) Kortom: het werd tijd om mijn eerste stappen te zetten op weg naar een eigen bikini of badpak! Spannend…

Patroon

Al een tijdje had ik de KnipMode van juli 2011 apart gelegd, vanwege het badpak patroon. Dit soort patronen zie je niet zo vaak. Zelfs in de KnipMode webshop is er geen badkleding te vinden. Op zich heb ik getwijfeld of ik niet zou beginnen met een bikini. Ik heb immers al ervaring met slips en daarmee dus al de helft gewonnen. Maar een bh heb ik nog nooit gemaakt… Omdat dit een vrij simpel badpak patroon leek, besloot ik voor één keer verstandig te beginnen.

Ik werkte indien mogelijk met mijn nieuwe wonderclips (lang leve Aliexpress) en anders gewoon met spelden.

How to?

Mijn zoektocht naar ervaring en benodigdheden begon. Een handige handleiding over het inzetten van het elastiek vond ik op:
http://frobels.blogspot.nl/2010/07/tutorial-elastiek-in-badkleding-naaien.html

In de tutorial is sprake van bloot elastiek. Huh? Wat is dat? Het blijkt ook wel rubber elastiek of badpak elastiek genoemd te worden. Dat heb je dus nodig. Vouwelastiek of elastisch biasband kan ook. Bij de Nederlandse Poetsie webshop zag ik wit blootelastiek voor 0,80 Euro per meter, 8 mm breed. Ik kocht 3 meter.

Heb je voering nodig? Ja, en dat heet heel simpel badpakvoering. Dat is snel drogend en niet doorschijnend. Ik wilde huidkleur, en dat kostte 3,50 Euro per 25 cm (x 150 cm breed) eveneens bij Poetsie.

Volgens de tutorial naai je met microtexnaald 70 of de ballpointnaald. Ik gebruikte uiteindelijk een HAx1 SP, 15 x 1 SP, 75/11 naald. Deze Schmetz set van 5 naalden kreeg ik toen ik vroeg om een “badpaknaald” bij de Naaimachineboer. Op internet staan ze ook aangeprezen als superstretchnaalden voor extreem rekbare dunne stretchstoffen. Dus dit zijn precies de goede!

Het begin

Het begin verliep soepel. Volgens mijn nieuwe naaimodus begon ik braaf met het doorslaan van het patroon. Ik reeg volgens de richtlijnen alles eerst en paste toen de basis (nog zonder het bh stuk eraan vast). Ook het stikken verliep goed.

Je hoort het: de tekst werkt ergens naar toe…

Toen ik het bovenstukje erop zette ging het mis. Het stiksel aan de bovenkant van de cup bobbelde door een te strak stiksel. Toen ik de steek wat vergrootte en ook de persvoetdruk losser zette ging het beter bij de rechtercup. Daarna paste ik … en bleek ondanks dat ik het decolleté al een centimetertje verhoogd had, alles veeeeeeeeeeeeeeeeeel te laag. Balen!

badpak zelf naaien diydiva

Op de pop zie je het niet zo (wel de bobbel bovenaan de cup), maar geloof me: je kon kijken tot zeker 5 cm onder de borstaanzet. Aangezien ik geen Baywatch aspiraties heb, zit ik daar niet op te wachten. Ook de door mij breder gemaakte strikbanden zaten niet helemaal top bovenaan bij de cup. Daar zat ook een plooi.

Dan kun je doortobben. Het resultaat is dan een badpak dat af is, maar dat je nooit zult dragen.

Dus…de schaar ging er weer in. Ik ga een nieuw bovenstuk knippen, dat zeker een heel stuk minder diep wordt (om de “brievenbus” te vermijden). Bovendien maak ik ‘m dubbelwandig, dus twee keer van dezelfde stof, in plaats van stof en voering.

Wordt vervolgd…

Love, de DIY Diva.

One Reply to “My first badpak! Het begin…”

Hoi, wat vind jij hiervan?